Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yürüyelim arkadaşlar

Yazının Giriş Tarihi: 05.08.2019 00:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.08.2019 00:18

Bugünkü konumuz yürümek...Öncelikle belirteyim ki yürümek yaşam süresini uzatıyor. 

         Yürümenin hızı değil, günde kaç atım atıldığı önemli. Hatta sadece yürüyüş yaparken atılan adım sayısı değil, hangi nedenle olursa olsun yürümüş olmak önemli.

         JAMA İnternal Medicine isimli tıp dergisinde 24 Temmuz 2019'da yayınlanan bir çalışma var. Yürüme ve yaşam süresi arasında nasıl bir bağlantı olduğunu araştırmak üzere yaş ortalaması 72 olan 16 bin 741 kadında yapılmış bu çalışma.

         Yaklaşık 4 yıl kadar süren izleme sırasında herhangi bir hastalık nedeniyle hayatını kaybedenler de belirlenmiş.

          Çalışmaya katılan kadınlar günlük ortalama adım sayılarına göre her biri 4185 kişiden oluşan dört eşit gruba ayrılmış.

         Günlük ortalama adım sayısı arttıkça ölüm sayısında büyük oranda azalma olmakta.

1. grup : Adım sayısı 2718, ölüm sayısı 275

2. grup : Adım sayısı 4363, ölüm sayısı 103

3. grup : Adım sayısı 5905, ölüm sayısı   77

4. grup . Adım sayısı 8442, ölüm sayısı   49

         Dikkat ederseniz günlük adım sayısının 4 bini geçmesinde büyük yarar var.

         Şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere bütün kronik hastalıklarda hareketsizliğin çok önemli bir rolü olduğu eskiden beri çok iyi bilinen bir gerçek. Hatta atalarımız bile işleyen demir pas tutmaz derken belli ki bu gerçeği bilimsel çalışmalardan çok önce fark etmişler.

            Güncel kılavuzlar 18 - 64 yaş arasındaki kişilere haftada en az 150 dakika hafif veya 75 dakika biraz daha sıkı bir egzersiz önermekteler.

         Düzenli egzersiz yapılmaması başta şişmanlık, devamında da dolaylı olarak şeker hastalığı, kalp krizi, felç hatta kanser riskini arttırmakta. Yeterli egzersiz yapılmaması kemik sağlığını bile olumsuz etkilemekte.

         Liverpool Üniversitesi doktorlarının 2017 Avrupa Obezite Kongresi'nde sundukları bir çalışmada sadece iki haftalık bir hareketsizliğin bile ne kadar riskli olduğunu ortaya çıkarmış.

         Genç ve sağlıklı yetişkinleri kapsayan bu çalışmada yaşam tarzları hareketli olan kişilerin sadece iki hafta hareketsiz kalmaları durumunda bile laboratuvar tetkiklerinde bozulmalar olduğu görülmüş.

         Araştırmacılar günde ortalama 10 bin adım atan ve sağlıklı vücut ağırlığına sahip yaş ortalaması 25 olan 28 erkekle yaptıkları çalışmada katılımcıların günlük adım atma sayılarını 1500’e düşürmüşler. Çalışma süresince katılımcıların beslenmelerinde değişiklik yapılmamış.

         Bu kişiler çalışmanın başında ve sonunda tetkik edilmişler. İskelet kas ağırlıklarında iki haftada ortalama 360 gram azalma olmuş. Bu azalmanın 210 gramının bacak kaslarındaki azalma olduğu anlaşılmış. Vücudun toplam yağ miktarı ise artmış. Artan yağ büyük oranda bel çevresinde toplanmış.

         Bel çevresindeki yağlanmanın birçok kronik hastalığın hazırlayıcısı olduğunu hatırlarsak sizlere özetlemiş olduğum bu küçük çalışmanın önemli bilgiler verdiğini de kabul etmemiz gerekir.

         Yaşınız kaç olursa olsun, gücünüzün yettiği ölçüde yürümenizi önererek sözlerime son veriyorum.

         Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.