Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yunan halkı umutlu ve mutlu

Yazının Giriş Tarihi: 27.01.2015 00:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 00:47

 

Yunan halkı, Avrupa’yı şoke etti. İşsiz kalanlar, evini satanlar, geçinemeyenler, sattığı dondurmanın yerine yenisini koyamayanlar, sirtaki oynarken evdeki yemeği düşünenler,  balığın yanında uzo içemeyenler, ateş pahası olan her şeyden vazgeçenler, oylarıyla umuda yolculuk başlattılar.

Yunanistan’da önceki gün yapılan erken genel seçimlerde, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tarihe “Önlük Hareketi” diye geçen öğrenci direnişinin önderlerinden olan Aleksis Çipras’ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA), büyük bir zafer kazandı.

Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRİZA, sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı.

SYRİZA büyük bir zafer kazanarak, merkez sağdaki Yeni Demokrasi (ND) ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık vazgeçilmezliklerine de son verdi…

Bu büyük bir başarı…

Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRİZA beklentilerin de üzerine çıkarak, en yakın rakibi ND’ye yaklaşık 9 puanlık fark attı. Ancak sandık sayımlarının sonuna gelinirken SYRİZA'nın 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu'na 149 milletvekili sokabildiği açıklandı. Oysa SYRİZA’nın tek başına hükümet kurabilmek için en az 151 milletvekiline ihtiyacı vardı.

Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelen Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Çipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.

Seçimler sonucunda, yedi parti yüzde 3 barajını aşarak meclise girmeyi başardı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıklardan yüzde 99,80'i açıldı. Buna göre SYRİZA oyların yüzde 36,3'ünü aldı. Yeni Demokrasi Partisi (ND) ise yüzde 27,8 oyla 76 sandalyeye sahip oldu.

Aşırı sağcı Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, gazeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve sosyalist PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken; PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.

Eski Başbakanlardan Yorgo Papandreu’nun üç hafta önce kurduğu Demokratlar Sosyalistler Hareketi (DİKİSO) ise son sandıklar açıldığında hezimete uğradı ve barajı aşamadığı ortaya çıktı…

Seçim zaferinden sonra Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan SYRİZA taraftarlarına seslenen Çipras, zaferi ‘Ekonomik kriz yüzünden Yunanistan’ı terk etmek zorunda kalan binlerce gence ve bilim insanına’ atfetti.

Çipras, Yunan halkının seçimlerle verdiği mesajın ‘Troykanın (AB, IMF ve Avrupa Birliği Merkez Bankası) bitişi’ olduğunu söyledi. Sandıklar açılmaya başladıktan hemen sonra SYRİZA’nın güçlü isimlerinden Teodoros Dritsas da, Genelkurmay Başkanı Mihalis Kostarakos ve Polis Teşkilatı Müdürü Dimitris Tsaknakis’i arayarak “orduya ve polise güveniyoruz” dedi.

Yeni hükümetin Başbakanı, Çipras olacak. SYRİZA'nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.

BATI TRAKYA’dan 3 MİLLETVEKİLİ

Batı Trakya Türk azınlığına mensup üç aday Yunan Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Rodop ve İskeçe illerinde SYRİZA adayları Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek, parlamentoya girdi. Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek 2012'de yapılan genel seçimlerde de aynı partiden listelerinde birinci olarak milletvekili seçilmişlerdi. Mustafa Mustafa da 1996 yılında daha sonra ismini SYRIZA olarak değiştiren Sol İttifak Partisi'nden (Sinaspizmos) bir dönem milletvekili seçilmişti.

Türkiye’de genel seçimler, 7 Haziran 2015’te. 

Bir şeyler değişir mi bilemem ama dünyada artık sol rüzgarlar esiyor…

Fırtına olursa kimse şaşırmasın…

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.