Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yumurtada Yeni Dönem

Yazının Giriş Tarihi: 21.12.2015 00:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.12.2015 00:35


 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan, yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak usul ve esasların düzenlediği, Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği yürürlüğe girdi.

Buna göre, kümes ve işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurtalar bugünden itibaren toptan veya perakende olarak satışa sunulamayacak.

A sınıfı yumurtanın ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilecek. Özellik sınıfı belirtilirken "A sınıfı" ifadesi veya "A" harfi kullanılacak. A sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 milimetre yükseklikte olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta kabuğu üzerine de damgalanabilecek. 

A sınıfı yumurtanın etiketinde son tüketim tarihi, "..........tarihine kadar tüketilmelidir" veya "..........tarihinden önce tüketilmelidir" ifadeleri kullanılarak yazılacak. 

A sınıfı yumurta, yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılacak. A sınıfı yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamayacak. 

Yumurta, yaprak, saman ve benzeri hijyenik olmayan malzemeler içinde satışa sunulamayacak.

* * *

Kış Başladı

Bugün 21 Aralık, kış gündönümü. Bugün en kısa gün ve en uzun geceyi yaşayacağız.

Kış mevsimi bugün başlıyor.

Rumi takvime göre yılda iki mevsim vardır. Birisi 6 Kasım’da başlayıp 5 Mayıs’a kadar devam eden Kasım (kış) günleri, diğeri de Hıdırellez olarak kutladığımız 6 Mayıs’ta başlayıp 7 Kasım’a kadar devam eden Hızır (yaz) günleri.

Daha çok eskilerin kullandığı ve kırsal kesimlerde hala da bilinen hesaplamayla, bugünden itibaren 1 Şubat tarihine kadar Zemheri de denen Erbain’i (kırk gün) kışın birinci evresini, 1 Şubat’tan da 21 Mart’a kadar kışın ikinci evresi olan Hamsin’i (elli gün) yaşayacağız.

Sonra birer hafta arayla ve sırasıyla cemreler düşecek. 20 Şubat’ta havaya, 27 Şubat’ta suya ve 6 Martta da toprağa…

Eskilerin Berdelacuz dedikleri Kocakarı Soğukları Mart ayının 10’u ile 20’si arasında olacak diye takvim yapraklarında yer alır. “Mart Dokuzu, Dokuzun Dokuzu bir de Otuzu” ifadesiyle kışın Mart ayında da devam ettiği belirtilir halk takvimine.

“Korkma zemherinin (14 Ocak-13 Şubat arası) kışından kork Abrulun Beşinden, öküzü ayırır eşinden” şeklinde ifade edilen soğuklar da Nisan’ın 18’i ile 20’si arasına denk gelir.

Bir de Kırlangıçlar ile Leyleklerin gelişine göre ifade bulan günler vardır ki, eskilerin “120’de ovaya, 130’da yuvaya” dedikleri günler de Mart’ın ilk haftasına denk gelir ve yine takvim yapraklarında “ağaçlara su yürüme zamanı” olarak notu vardır.

Sonra 21 Mart’ta gündüz ve gece uzunluğunun eşitlendiği, bahar başlangıcı…

Kış kışlığını yapacak elbette. Sağ olanlar için sonrası bahar.

Zaten Mevlana, “Üzülme, dikenden gül bitiren, kışı da bahara döndürür” dememiş mi?

Ayrıca, “Asla kış mevsiminde bir ağacı kökünden kesme. Moralin bozukken olumsuz karar verme. Bekle, sabret, fırtına geçer, yine bahar gelir” derler.

“Bir tatlı söz kışın üç ayını da ısıtabilir” sözü de unutulmamalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.