Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yumurta

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2019 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 00:06

Günde bir adet yumurta yiyenlerin başta kalp krizi ve felç olmak üzere kalp damar hastalıkları nedeniyle ölüm riski hiç yumurta yemeyenlere göre % 18 daha düşüktür.

         Bu konuda Pekin Üniversitesinden Canqing Yua başkanlığında yapılan ve 400 binden fazla kişiyi kapsayan çalışma 14 Mayıs 2019'da The Journal Heart dergisinde yayınlandı. Daha önce kalp damar hastalığı, şeker hastalığı ve kanser tanısı konmamış 30 ile 79 arasındaki kişiler çalışmaya dahil edilmiş.

         Çin'in 10 farklı bölgesinden çalışmaya alınan kişilerin % 13 kadarının günde bir yumurta yedikleri, % 9 kadarının hemen hemen hiç yumurta yemedikleri anlaşılmış.

         Yaklaşık 9 yıl boyunca bu kişilerin ne gibi sağlık sorunlarıyla karşılaştıkları izlenmiş.

         Bu süreçte yaklaşık 84 bin kişiye kalp hastalığı tanısı konmuş, 5100 kişi kalp krizi geçirmiş, 9985 kişi kalp krizi ve felç başta olmak üzere herhangi bir kalp damar hastalığı nedeniyle yaşamını kaybetmiş.

         Hiç yumurta yemeyenlerle kıyaslandığında günde bir kez yumurta yiyenlerin beyin kanaması geçirme riski % 26 daha düşük bulunmuş.

         Günde bir kez yumurta yiyenlerin beyin kanaması veya beyin damarında tıkanmaya bağlı bir felç nedeniyle hayatını kaybetme riski hiç yumurta yemeyenlerden % 28 daha düşük bulunmuş.

         Günde bir kez yumurta yiyenlerin kalp krizi geçirme riski % 12 daha düşük bulunmuş.

          Kanada'lı araştırmacı Dr. Caroline Richard bu çalışmanın değerli olduğunu ama yine de gözlemsel nitelik taşıdığını, yumurta ile kalp damar hastalığı riskinin azalması arasında nasıl bir bağlantı olduğunun daha ileri düzeyde araştırılması gerektiğini belirtiyor.

         Dr. Caroline, kendi çalışmalarında haftada 6 ile 12 arasında yumurta tüketilmesiyle şeker, kolesterol ve kronik mikropsuz iltihaba ait laboratuvar bulgularında kalp damar hastalıkları riskini arttıracak yönde bir değişiklik olmadığını, bu bakımdan kendilerinin de Çin'de yapılan çalışmayı destekler mahiyette sonuçlar aldıklarını belirtmekte.

         Yumurtadaki karbonhidrat hem çok düşük miktarda hem de kana geçiş hızı yavaştır. Bu özelliği nedeniyle diyabet hastaları için değerli bir protein kaynağıdır.

         Yumurta ortalama olarak 200 mg. kolesterol içermekte. ADA günlük kolesterol tüketiminin 300 mg ile sınırlandırılmasını önermekte ise de son yıllarda yapılan çalışmalarda diyetle alınan kolesterolün kan kolesterolü üzerindeki etkisinin çok hafif bir etki olduğunu göstermekte.

         Kısacası, yıllarca sakıncalı besinler arasında gösterilen yumurta kendisini aklamış gibi görünüyor.

         Selam ve sevgilerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.