Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksek protein diyetiyle zayıflama

Yazının Giriş Tarihi: 18.11.2017 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.11.2017 00:03

Birçok çalışma yüksek protein diyetinin kilo kaybına yardım edebileceğini göstermiş bulunuyor.

Londra Kraliyet Koleji araştırmacılarının yaptıkları yeni bir çalışmaya göre protein sindiriminde oluşan fenilalanin isimli bir amino asit, gıda alımını durdurmamızı sağlayan bir hormonun kan düzeyini yükseltiyor.

Daha önceki çalışmalarda süt, balık, yumurta, kanatlı hayvan gibi proteinden zengin besinlerin iştahı azaltarak zayıflamaya yardımcı olduğu biliniyordu.

Araştırmacılar, proteinden zengin gıda alınınca bağırsaklarda üretilen fenil alanin isimli amino asitin etkisini farelerde araştırmak üzere bakın nasıl bir deney yapmışlar.

10 deney faresine fenil alanin verip diğer 10 fareye vermemişler. Söz konusu amino asitin verildiği farelerin kanlarında iştahı baskılayan GLP 1 isimli hormonun arttığını, acıktırıcı Ghrelin isimli hormonun azaldığını bulmuşlar.

Fenil alanin verilen farelerin daha az yediklerini ve zayıfladıklarını keşfetmişler. Çok ilginçtir ki bu aminoasitin verildiği farelerin daha fazla hareket ettikleri de belirlenmiş. Kısacası fenil alanin verilen farelerin hem daha az yiyerek hem de hem de daha çok hareket ederek zayıfladıkları anlaşılmış.

Araştırmacılar diyetle şişmanlattıkları bazı farelere yedi gün boyunca fenil alanin vermişler. Bu aminonasitin verildiği fareler kazandıkları ağırlıkları bu yolla geri verirken amino asitin verilmediği farelerde zayıflama olmamış.

Söz konusu amino asit cam kaplardaki deney ortamında bağırsak hücreleriyle aynı ortamda bulundurularak da bir deney yapılmış. Bu deneyde fenil alanin isimli amino asitin bağırsak hücrelerinde bir tür alıcıya ( reseptöre ) yöneldiği bulunmuş. Bu alıcıların iştahı azaltan GLP 1 isimli hormonun yapımını arttırırken, iştahı arttıran Ghrelin isimli hormonun yapımını ise azalttığı belirlenince bulmaca çözülmüş.

Bu çalışmaları yapan araştırmacılar bağırsak hücrelerindeki söz konusu reseptörleri uyaran ilaç ya da gıdalarla zayıflamanın başarılabileceği inancındalar.

Özet olarak belirtmek isterim ki, protein ağırlıklı beslenme ile kilo kaybının daha kolay olacağına dair kuvvetli kanıtlar vardır.

Sağlık ve huzur dileklerimle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.