Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YSK geçici liste 

Yazının Giriş Tarihi: 29.01.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.01.2017 00:00

25 Ocak günü Resmi gazetede yayımlandıktan bir gün sonra ulusal basına düşen YSK açıklamaları birçok partide paniğe sebep oldu.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), milletvekili, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyelikleri seçimlerine katılabilme yeterliliğine sahip siyasi partileri belirledi.!

YSK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 14. maddesinin 11. bendi ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 20. ve 36. maddelerine göre 1 Ocak'tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan 9 partinin seçimlere katılma yeterliliği bulunduğu bildirildi.

KOŞULLARI YERİNE GETİREMEDİLER
Bu partilerin alfabetik sırayla Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokrasi Partisi, Hür Dava Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtildi.

Diğer partilerin ise genel kongre veya teşkilatlanma koşulunu yerine getiremedikleri, dolayısıyla 298 sayılı kanunun 14. maddesinin 11. bendinde öngörülen şartları taşımadığının belirlendiği kaydedildi.

Haberi okuyan farklı parti temsilcileri kendi partilerinin seçime giremeyeceği düşüncesiyle büyük bir hayal kırıklığı yaşadılar fakat işin aslı astarı elbette böyle değil. YSK'nın açıklaması günümüz için geçerli an itibarı ile kongrelerini yapmaya devam eden partiler var. 

Bunlardan biride Demokrat Parti. Her hafta bir iki ilde kongre yapılmakta ve genel kongre yasal süresi en erken iki en geç üç sene. DP Olağan genel kurulunu 2 Şubat 2014 yılında yapmıştı. Yani 2 şubatta olağan süre dolacak ve buna istinaden yasal hak olarak bir defaya mahsus kongresini 45 gün erteleyebilir. Yani mart ayının ortası veya sonuna doğruda yapabilir ve bunda hiç bir problem yok.

Ortada alınmış bir seçim kararı yok. YSK açıkladığı seçime girecek partiler listesi geçici liste. Örnek olarak Haziran ayında seçim tarihi açıklanmış olsa YSK seçime girecek partilerin kesin listesini seçim gününden 90 gün önce amblemleri ile birlikte açıklar haziran ayını örnek olarak baz aldığımız için bu da mart ayında yapılacak olan bir açıklama demektir.

Seçime girme hakkı kazanan 9 parti açıklanmış olsa da olası bir seçime girecek parti sayısı ortalama ülke genelinde 20 civarı olacaktır. Yazıyı yazmadan önce yaptığım kapsamlı araştırma neticesinde Türkiye'de Yargıtay’a kayıtlı parti sayısı bugün 96. Oyları eşit dağıtırsak neredeyse parti başına yüzde 1 oy düşmekte. Bu kadar parti olması bir hayli düşündürücü olmakla birlikte parti kurulması bu kadar kolay olmamalı diye düşünmekten kendimi alamıyorum.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.