Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldırım’ın ilginç “çöp” detayı !

Yazının Giriş Tarihi: 07.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2020 00:00

Mahalli idarelerin, belediyelerin ve köy muhtarlıklarının en büyük dertleri çöplerin toplanması. Bu iş için milyonlarca lira para ödeniyor., Yine de temizlik ve sağlıklı çevre konusunda insanları memnun edebilmek mümkün olmuyor.

Bu konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi’nden ilginç ve dikkat çekici bir açıklama geldi. Haberin kaynağı, Yıldırım Belediye Meclisinin MHP’li üyesi İhsan Bilgili. İhsan Hoca, düşünmüş, taşınmış, eline kalemi kağıdı almış ve çöp toplama almaçlı olarak kiralanan araçlara ödenen paralarla ile, kiralama yerine bu araçların satın alınması halinde ortaya çıkan maliyetleri birer ikişer hesaplamış. Ortaya çıkan bu ilginç detayı da Belediye Meclis toplantısında gündeme getirdi.

Peki, nasıl oluyor bu çöp toplama işi?

Önce, bu konularla ilgili gelişmelere göz atalım. Seneler önce, Bursa Büyükşehir Belediyesi olmaz iken merkez mahallelerinde belediye kendi imkanları ve kendi personeli ile çöpleri topluyordu. Sonra, Bursa Büyükşehir oldu. Fiili uygulama ve ilçe belediyeleri ile Bursa merkezinin tanışması işte o zaman gündeme geldi. Sene 1989. Büyükşehir Belediyesi, kendi personeli ve temizlik araçlarıyla çöp toplama hizmetine yetişemez oldu. Çünkü, merkez ilçenin sınırları gelişti, değişti. Bu konuyla ilgili olarak ilçe belediyeleriyle oturup, konuştular ve anlaştılar. Temizlik işlerinin, özellikle de çöp toplama işlerinin özel sektöre devir edilmesi kararlaştırıldı.

Ana caddeleri Büyükşehir, ara cadde ve sokaklardaki çöp toplama işlerini ise ilçe belediyeleri üstlendi. Bursa’da özel sektörün çöp toplama işine girmesi ve bu sektörün para kazandıran cazip bir hizmet olması işte o tarihten sonra gündeme geldi. O tarihten bu güne kadar da çöp hizmetlerini Bursa genelinde özel sektör aracılığıyla yapılıyor.

Peki, şimdi çöple ilgili konu, hesap ve kitap meselesi nasıl gündeme geldi. Eski sisteme göre, çöp toplayan firmaların araçları ve personeli kendisine aitti. Sonra, Belediye taşeron işçilerinin kadroya alınmasıyla beraber, çöp toplayan firmalarda çalışan işçiler, belediye işçisi, yani kamu işçisi oldular. Bu kişiler, çöp toplaya devam ediyorlar. Sadece, çöp araçları bu kez özel sektörde kaldı. İşte bunun içinde çöp araçlarına kiralama adı altında verilen ücretler dikkat çekmeye başladı.

MHP Yıldırım Belediye Meclisi Gurup Sözcüsü İhsan Bilgili’nin, meclis toplantısında yaptığı ve zabıtlara geçen konuşması şöyle;

Bir örnek verecek olursak: Yıldırım Belediyesi 69 mahallenin tamamında çöp toplama ve temizlik hizmetleri için sadece araç kiralama işine 2016-2019 dönemi (32 ay)

1.bölge mahalleler için 40.427.028 Tl.-,

2.bölge mahalleler için ise 54.413.067.-TL olmak üzere toplam 94.840.095.-TL ödeme yapıyor.

Yine bu durum 2019-2022 dönemi (36 ay) için ise ara ödemelerde dahil edildiğinde 91.470.529.-TL ödeniyor.

Sadece 6 yıllık araç kiralama toplamımız 186.310.624.-TL dır. Personel zaten belediyeden...

Şimdi üzerinde düşünmek gerekmiyor mu?

Toplam 90 aracın kiralanması için bu kadar para verilir mi?

Bu araçları Belediye olarak ikinci eli 25 milyon, sıfırı fabrika çıkışı azami 50 milyona alınabilir. Sadece bir dönem için tasarruf miktarı 130 milyon TL olacaktır. Bu araçlar artık devamlı olarak sadece amortisman giderleriyle Belediye hizmetlerinde kullanılacaktır. Küçük bir örnekte elektrik sarfiyatından verelim.

Kaplıkaya Cazibe merkezinin sadece bir aylık (Mayıs 2019) elektrik gideri 22 bin 341.-TL, aynı tarihte Barış Manço Kültür Merkezinin 20 bin 346.-,Vişne caddesindeki tanıtım panosu yani bilboardın doğu yüzünün 2 bin 660 TL.- batı yüzünün 2 bin 425 TL.- olmak üzere aylık gideri 5 bin 085.-TL dır. Bu ve benzeri örneklerde görüleceği üzere bir tasarruf bilincinin oluşmasını ve önlemler hususunda ciddi düşünülmesini tavsiye ediyoruz. Çöp toplamada yeni yöntemler bulmalıyız.

Çöpün evlerden az çıkması veya ayrıştırılarak bırakılması için bilinçlendirme çalışması yapılmalı, ev hanımları bir ödül sistemiyle teşvik edilmelidir. İmar planlarına maddeler koymak suretiyle modern şehirlerde olduğu gibi ortak mekanlarda çöplerin toplanması sağlanmalıdır. Caddelerde veya sokakların müsait yerlerine konulacak sabit çöp konteynerleri vasıtasıyla her evin önünde değil, belirlenmiş alanlardan çöp toplanmak suretiyle daha az zaman, personel, araç ve yakıtla bu hizmetin verilmesi rahat sağlanabilir.

Ulaşım konusunda Yıldırımda tıkanan cadde ve sokakların açılması ve şehrin rahatlaması için Büyükşehir Belediyesi elini taşın altına koymalıdır. Yıldırımda ulaşım ana arterlerinin açılması için bir tespit yapılmış ve 24 noktanın öncelikli olarak açılması Büyükşehirden istenmiştir. 2035 yılı ulaşım master planını Büyükşehirde kabul ederken de ifade etmiş olduğumuz üzere metro ve hafif raylı sistem uygulamalarını çok önemli görmekle birlikte, öncelikli olarak Yıldırımda açılması gereken arterlerin plana dahil edilmesi ve Büyükşehir Belediyesinin yatırım yapması gerekmektedir. Yıldırımın talihini değiştirmek hususunda hep birlikte el ele vermeliyiz.

Hesap, kitap ve ortaya çıkan mali tablo böyle. Sadece Yıldırım için bu hesaplamalar yapıldığında 130 milyon TL tasarruf imkanı var ise diğer 17 ilçenin bütünü ve Büyükşehir Sorumluluk sahasındaki kiralama konuları da dikkatle incelendiğinde acaba ortaya nasıl bir rakam çıkacak?

Merak edilen nokta burası olmalı….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.