Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldırım’da kentsel dönüşüm revizyonu

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2020 00:00

Malum, korona salgını yüzünden evlerimizden sokağa çıkamaz durumdayız. Bunun yanında kamu kurumlarında bile mesailer artık evden verilmeye başlandı. Bu durumda, yapılması gerekli gündelik işler bile erteleniyor.

Nisan ve Mayıs ayları, Mahalli İdareler için hesap kitap aylarıdır. Bir önceki senenin faaliyetleri, hesapları meclislerde tartışılıp oylanır. İçişleri Bakanlığı, Koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle belediye meclis toplantılarını Haziran ayı sonuna kadar erteledi. Bu nedenle, meclisler toplanamıyor. Yıldırım Belediyesi ise gerekli önlemleri alıp, Nisan ayının son günlerinde Belediye meclis toplantısını yaptı. Gündemde, belediyenin ve başkanın 2019 yılındaki çalışmaları vardı. Yine, Yıldırım halkının özellikle gecekondulaşma ile yapılaşan mahallelerdeki kentsel dönüşüm planlarının akıbeti vardı.

Meclis üyeleri, toplantıya maske takarak geldiler. Salon girişlerinde ateşleri ölçüldü. Fiziki ve sosyal yaklaşım mesafeleri de korundu.

Yıldırım Belediyesinin 2019 yılı Başkanlık faaliyet raporu Cumhur ittifakını oluşturan Ak Partili ve Milliyetçi Hareket Partili Meclis üyelerimizin oylarıyla kabul edildi. Oylamada CHP, İyi Parti ve bağımsız bir üye ret oyu kullandı.

Gündemde ilgi çeken konulardan bazıları ise halkın büyük bir umutla beklediği kentsel dönüşüm plan ve projeleri oldu.  Malum, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm uygulamalarına bazı kısıtlamalar getirdi. Bu kararlar, 14 Şubat 2020 gün ve 7 bin 221 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İmar Kanunu'ndaki değişiklikler.

Ne diyor bu Kanunda, "Parsel bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişikliği yapılamaz" hükmü konuldu. Bu kanun gereğince parsel bazlı imar planı değişiklikleri mecliste uygun görülmedi.

Kentsel dönüşüm yapılması amacıyla 02 Kasım 2016 tarihinden buyana plan ve imar uygulaması durdurulan Teferrüç Mahallemizde 5.12 hektarlık alanda, plan durdurma tarihinden önceki haline dönülerek ruhsat, plan ve uygulamasının açılması kararlaştırılmıştır.  Böylece, Bursa’nın Teleferik Hattının başlangıç noktası olduğu için turizm merkezi olması düşünülen Teferrüç’te eskiye dönüldü ve artık vatandaşlar inşaat yapmak için yeni planı beklemeden, eski haklarına göre inşaat yapabilecekler.

Beyazıt ve 152 Evler Mahallelerinde 40 hektarlık alanda kentsel dönüşüme esas plan çalışması durduruldu. Yapı yoğunluğu çok ve dönüşümde vatandaşla uzlaşmada ileri bir sonuç maalesef alınamıyor. Yani, Ankara yoluna paralel, Karayolları ve Köy hizmetleri eski binalarının, Tapu Müdürlüğü binasının üst kesiminde kalan mahallelerdeki kentsel dönüşüm planları, vatandaşların hem itirazları hem de uygulamaya yönelik uyum içinde olmadıkları gerekçesiyle uygulaması durduruldu. Senelerdir, yenileşme ve kentsel dönüşüm için dua edenler ile bu planları itiraz edenler sanırım biraz daha bekleyecekler.

75.Yıl ve Esenevler mahallelerimizde 44.5 hektar yani 445 dönümlük büyük bir alanın 1/1000'lik uygulama imar planları kabul edildi. Bu planın uygulanması halinde Mimar Sinan Bulvarının devamı ile Bağlaraltı mahallesinde ikinci büyük caddenin açılması hedefleniyor. Planda ticari alanlarda yükseklik 8.5 metre, konut alanlarında ise 8 kat 24.5 metre ve özel eğitim alanlarında 14.5 metre olarak öngörülüyor. Plan uygun bulundu ve oybirliğiyle kabul edildi.

Mevlana mahallesindeki Kentsel dönüşüm projesi olan Hümahatun evlerinden ve yeni yapılacak 7. ve 8.etaplardan konut almak isteyenlerin 24 aylık borçlanma vadelerini 120 aya kadar çıkarıldı. Koronavirüsün etkisi bu kentsel dönüşüm projesinde de iz buldu.

Teferrüç mahallesi 2.yeşil caddesinde bulunan oyun parkına "Şehit Er Ufuk Kaplanbaşoğlu" adının verilmesi uygun bulunmuştur. 19 Nisan1995 tarihinde Batman'da şehit düşen askerimizin ailesi de aynı mahallede oturmaktadır. Buradan şehidimize tekrar Allah rahmet eylesin diyorum.

Mevlana kentsel dönüşüm konutları için Yıldırım Belediyesi adına geçmiş dönemde çekilen krediden kalan 46 milyonluk borcunun ödenmesi için, daha düşük faizle bir başka bankadan kredi çekilerek kapatılması kararı alındı.

Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, bu kararla, belediyenin 7- 8 milyon gibi bir tasarrufunun söz konusu olacağını açıkladı.

MHP gurubu adına söz alan İhsan Bilgili, 2019 seçimlerinde yaklaşık 540 milyon borçlu gözüken Belediyenin, bugün itibariyle borcunun 446 milyon liraya indiğini hatırlatarak, 100 milyona yakın bir tasarruf sağlanması ve borç ödenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Bilgili, “lüzumsuz ve fantastik harcamalardan mutlaka kaçınmamız gerekir. Sizlere emanet edilen fakir fukaranın vergilerinden oluşan paraların doğru ve yerinde kullanılması bir sorumluluktur. Biz de takipçisiyiz. Kara delik diye gördüğüm temizlik işleri için araç kiralama, park bahçeler için araç kiralamalar ve fidan alımları, fen işleri için iş makinesi kiralamaları ve asfalt yaptırılması ve yine hizmet aracı kiralamaları gibi uygulamaların yeniden masaya yatırılması ve bu kalemlerden ne kadar tasarruf edebilir diye ciddi bir çalışma yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

Evet, Yıldırım ilçesi, Bursa merkezinde olmasına rağmen gerek yapılaşması gerekse nüfus yoğunluğu yüzünden epey sıkıntılı bir ilçe. Umutlar, kentsel dönüşüme bağlanmış olsa bile anlaşılan o ki, ilçenin merkezlerindeki mahallelerde bile kentsel dönüşüm yaraları var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.