Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıl bitti, Trafik Sigortası sorunu devam ediyor

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2017 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2017 00:01

2017 yılında bir çok yazımda gündeme getirmeye çalıştığım bir sorun.

Birkaç yıldır otomobili olan herkesi yakından ilgilendiren bir sorun haline gelen yüksek rakamlı Zorunlu Trafik sigortası poliçeleri geçtiğimiz Nisan ayında Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in talimatı ile pirimlerde tavan fiyat uygulamasına geçilmişti,

Şirketlerin bir kısmı uygulamaya özen göstererek çalışmalarını sürdürken, ama maalesef yine bir çok şirkette hala bu uygulamaya geçmedi.

Trafik sigortası fiyat artışlarıda her ay %1.5 artarak devam etmekte ve yine şirketlerin bir kısmı tarifeye uymayarak kendi şirket kriterlerine göre müşteri seçerek Trafik sigortası düzenlemektedirler.

Önümüzdeki 2018 yılındada araç sahiplerinin merakla beklediği konuya

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, açıklama yaparak trafik sigortasında ‘tavan fiyat’ uygulamasının 2018’de de devam edeceğini söyledi.

Sigorta şirketlerinin 9 ayda yaklaşık 240 milyon liralık zarar ettiğini tespit ettiklerini belirten Şimşek, “Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere yıl başında yüzde 5 artış olacak” dedi.

Şimşek, şöyle devam etti:

AYLIK % 1.5 ARTIŞ DEVAM EDECEK

“Ancak mevcut uygulamada azami prim tutarlarına uygulanan yüzde 1,5’lik aylık artışlarda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyecek. Bu şekilde vatandaşlarımızın yanı sıra sigorta sektörünün de zarar etmeyeceği orta yol bulunmuş olacak”

Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın nisan ayında zorunlu trafik sigortalarında azami prim uygulamasının başlatıldığını hatırlattı.

Türkiye genelinde en az 3 yıl arka arkaya kaza yapmayan yani hasarı olmayan iyi sürücülerin (7’nci basamakta bulunan) sigorta primi 25 lira artarak 490 liradan 515 liraya çıkacak. Yeni araç alıp yeni sigorta yaptıranların (4’üncü basamak) primi 45 lira artışla 891 liradan 936 liraya çıkacak. Çok kaza yapan ve 1’inci basamakta bulananların sigorta pirimi ise 111 lira artışla 2 bin 228 liradan 2 bin 339 liraya çıkacak.

Yüksek riskli araç grubunun prim ve hasarlarını tüm sigorta şirketlerine dengeli bir şekilde dağıtılmasını öngören Riskli Sigortalılar Havuzu’nun da temmuz ayında oluşturulduğunu anlatan Şimşek, 2017’de devreye giren bu iki uygulama ile sigortalıların, kanunen yaptırmakla zorunlu oldukları trafik sigortalarına makul primlerle rahatça erişebilir hale geldiğini söyledi.

Şimşek, “2017 yılı kasım ayı itibarıyla trafik sigortalarındaki ortalama prim, uygulama öncesi 2017 mart ayına göre nominal olarak yaklaşık yüzde 19, reel olarak yüzde 28 düştü.” ifadelerini kullandı.

Sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası branşındaki mali durumlarının Hazine Müsteşarlığı tarafından izlendiğini dile getiren Şimşek, zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliğinin büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

“Sigorta şirketlerinin zarar ettiğini tespit ettik”

Sigorta primlerinin şirketler tarafından sunulan teminatları karşılayacak, sigortalılar içinse ödenebilecek seviyede olmasının önemini vurgulayan Şimşek, bu dengenin tutturulmasının, sistemin sürdürülebilirliği için çok önem arz ettiğini ifade etti.

Şimşek, bu çerçevede zorunlu trafik sigortasında azami prim uygulamasına 2018 yılında da devam edeceklerini bildirdi.

Hazine Müsteşarlığınca sigorta şirketlerinin 9 aylık teknik sonuçlarının analiz edildiğini anlatan Şimşek, bu sürede sektörün yaklaşık 240 milyon liralık zarar ettiğini tespit ettiklerini, bu zararın da 9 aylık prim üretiminin yüzde 3’üne denk geldiğini söyledi.

Zararın geçmiş yargı kararları çerçevesinde ayrılan karşılıklar nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden Şimşek, “Geçen yıl yaptığımız yasal düzenlemelerle yargı kararları ile ilgili sorun çözümlendi ancak geçmişten gelen davalık dosyalar nedeniyle karşılıklar ayrılmaya ve gider yazılmaya devam ediyor.” dedi.

Vatandaş da şirketler de zarar etmemiş olacak

Şimşek, yılın son 3 ayında da şirketlerin teknik zarar trendinin devam edeceği değerlendirildiğini belirterek, “Şirketlerimizin sermayesinin erimemesi için azami prim tutarlarında bir defaya mahsus olmak üzere 2018 yılı başında yüzde 5 artış olacak. Bu suretle Hazine, ilgili yönetmeliğin kendisine verdiği prim tavanını yüzde 10 artırma yetkisini, yüzde 5 olarak kullanmış olacak.” şeklinde konuştu

Mevcut uygulamada azami prim tutarlarına uygulanan yüzde 1,5 oranındaki aylık artışlarda ise herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceğinin altını çizen Şimşek, bu şekilde vatandaşların yanı sıra sigorta sektörünün de zarar etmeyeceği orta yolun bulunmuş olacağını kaydetti.

Şimşek, piyasa şartları ve rekabet kapsamında, sigorta şirketlerince daha düşük primler ile trafik sigortası yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını da sözlerine ekledi.

Yeni yılın sağlık, mutluluk ve dünyada savaşların ve İnsanlığın ölmediği bir yıl olmasını dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.