Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yetişkin insan gücü ve büyüme…

Yazının Giriş Tarihi: 11.12.2017 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.12.2017 00:04

Büyükler bir şey söylediğinde deneyimleri, görmüş geçirmişlikleri hatırına da olsa dinlenmeli. İnanın sonuçta haklı çıkıyorlar.

Hatırlar mısınız yıllar öncesinde “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” konusu vardı.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Koç Holding arasında 2006 yılında imzalanan "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü" Koç Holding'in sahip olduğu güçlü yanların, ülkemizin işsizlik ve nitelikli iş gücü ihtiyacı sorunlarının çözümü için seferber edilmesi üzerine kurulmuştu.

Sonra mı? Pek çok kez değişen eğitim ve sınav sistemi sonucu meslek liselerine olan ilgi iyice azaldı.

Peki, bu konu üzerinde gerekli çalışmalar yapılmayınca ne oldu derseniz, anlatayım...

Son örneği TÜGİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen toplantıya konuk olarak katılan ve “Güncel Ekonomik Değerlendirmeler ve Genç İş İnsanlarına Öğütler” konu başlığında konuşma yapan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’den verelim.

Ülkemizin artan nüfusu, gelişen ve büyüyen ekonomisiyle 2023 hedeflerini yakalama veya yaklaşma konusunda önemli aşama kaydettiğini belirten Özdemir, TÜGİAD Burs Şubesi Başkanı Onur Özkul’un da açılış konuşmasında değindiği nitelikli eleman sorunundan kendisinin de mustarip olduğunu söyledi. İstanbul'da devam eden 3. Havalimanı inşaatında çalıştırılmak üzere kamyon ve iş makinası şoförleri aradıklarını, ancak yeterli sayıda bulamadıklarını ifade eden Özdemir, bu ihtiyaçlarını Vietnam’dan karşıladıklarının altını çizdi. Ara eleman sorununun sadece Türkiye’de değil dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Özdemir, bu konuya mutlaka çözüm getirilmesi gerektiğine de dikkat çekti.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Çobanlara 2 bin 500, 3 bin lira aylık ücret haberleri zaman zaman yayınlanır.

Bursa’dan bir başka firma sahibi, Anadolu’daki il ve ilçe gazetelerine “yetiştirilmek üzere elemanlar aranmaktadır” diyerek konaklama dahil tüm haklarını vermeyi taahhüt ettiği halde eleman bulamamaktan yakınıyordu geçenlerde.

Birkaç gün önce Ü.Ü. İ.İ.B.F.’de düzenlenen seminerde öğrencilere hitaben konuşma yapan ve bilgi paylaşımında bulunan DOSABSİAD Başkanı İbrahim Öztürk, o anda salonda olan üniversite öğrencilerini başvurmaları halinde ücretsiz İngilizce dil kursuna göndermeyi öneriyordu. Yeter ki, kıyasıya rekabetin yaşandığı uluslararası pazarlarda yabancı dil bilen elemen yetişsin…

Bütün bunlarda hedef insana yatırım.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yılın 3. çeyrek büyüme oranları açıklanacak. Muhtemelen yüksek oranlı bir büyüme bekleniyor. Ve bilinmelidir ki bu büyümenin devamlılığı yine yetişkin insan ile olacaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.