Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeşil Kart Sigortası (1)

Yazının Giriş Tarihi: 30.10.2016 00:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.10.2016 00:59
YEŞİL KART NEDİR?

Yeşil Kart Sertifikası Türk Hükümeti’nin de imzaladığı 1959 tarihli Strasbourg Anlaşması çerçevesinde yeşil kart sistemi dahilindeki ülkelere Mali Mesuliyet Poliçesinin uluslararası uzantısı şeklinde kaza mahalli ülke mevzuatı ve limitleri dahilinde teminat veren yeşil renkli ve uluslar arası tek bir formatla düzenlenen bir belgedir.

YEŞİL KARTIN AMACI

Yeşil Kart Sistemi olarak bilinen uluslararası motorlu taşıt sigorta sertifikası sistemi, 01.01.1953’te yürürlüğe girmiştir. Bu sistemin amacı, ülkeler arasında seyahat eden motorlu taşıt kullanıcılarına yardımcı olmak ve ayrıca ilgili motorlu taşıt kullanıcılarının seyahat ettikleri ülkelerde neden oldukları kazaların sonucunda zarar görenlerin korunmasını sağlamaktır.

YEŞİL KART SİSTEMİ’NİN TARİHÇESİ

1949 yılında Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi’nin Karayolu Ulaşımı Çalışma Grubu, üye ülkelerin hükümetlerine bir tavsiye göndererek; karayolunda seyahat eden motorlu taşıtların işletilmesi nedeniyle ile üçüncü kişilerin uğrayacakları zararları sigorta güvencesi altına alan sigortacılardan, motorlu taşıt sorumluluk sigortasını yaptırma yükümlülüğünün zorunlu olduğu ülkelere giriş yapan sigortalılarını kapsayacak tek tip ve pratik koşullardan oluşan sigorta anlaşmaları yapmaları için istemde bulundu.

YEŞİL KART BÜRO’LARININ MAHİYETİ

Bürolar ile onların üyesi olan ve üçüncü şahıs sorumluluk sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketleri, Yeşil Kart Sistemi’nin temelini oluştururlar.

YEŞİL KART'IN ŞEKLİ

Bütün Yeşil Kartlar BM Avrupa Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi Yol Ulaşım Çalışma Grubu tarafından kabul edilmiş formda olmalıdır.

GEÇERLİ OLDUĞU ÜLKELER

Şu an sisteme dahil 46 ülke vardır. Prensip olarak yeşil kart sisteminin temelinde zorunlu motorlu taşıt üçüncü şahıs sigortasının varlığı ile sisteme dahil olan her ülkenin hükümeti tarafından tanınmış olan ve başka bir ülkede kayıtlı olan motorlu taşıtların sebebiyet verdikleri bedeni yaralanma ya da maddi zararı uluslar arası sigorta sertifikaları temelinde karşılayan ve isimleri motorlu taşıt büroları olan kurular var.

YEŞİL KART'IN ŞEKLİ

1.   Bütün Yeşil Kartlar BM Avrupa Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi Yol Ulaşım Çalışma Grubu tarafından kabul edilmiş formda olmalıdır.

2.   Yeşil Kart; yeşil renkte olmak zorundadır.

3.   Kartın üzerinde herhangi bir tahrifat yapılamaz.

4.   Mevcut bir bölüm silinemez.

5.   Yeşil Kartın üzerindeki hiçbir bilgi değiştirilemez.

6.   Avrupa Birliği ülkeleri ve İsviçre’nin simgesi aynı kutuda yer alır.

7.   Diğer her ülkenin kendine ait simgeleri ayrı kutulardadır.

8.   Bürolar Konseyi internet sitesinin adresi Yeşil Kartlarda yazılı olmak ve sayfanın arka yüzünde bulunmak zorundadır.

9.   Bir ülkenin uluslararası kısaltmasının yazılı olduğu kutunun üzeri çizili ise Yeşil Kart o ülkede geçerli değildir.

10. Yeşil kartın üst kısmında “Uluslararası Motorlu Taşıt Sigortası” ibaresi yeşil kartı düzenleyen ülke ana dilinde ve aynı zamanda İngilizce ve Fransızca olarak yazılı olmalıdır.

11. Yeşil Kartın geçerli olduğu başlangıç ve bitiş tarihi kartın üzerinde yazılı olmalıdır. Bu tarihler aracın Türkiye’de bulunacağı tarihleri kapsamalıdır.

12. Yeşil Kartta ülke kodu, düzenleyen sigortacının kodu ve Yeşil Kartın numarası yazılı olmalıdır.

13. Sigortalı aracın plakası, yoksa şase numarası veya motor numarası yazılı olmalıdır.

14. Aracın markası ve tipi (römork, çekici, karavan, vb.) yazılı olmalıdır.

15. Poliçe hamili veya araç kullanıcısının isim ve adresi ile sigortacının adı ve adresi yazılı olmalıdır.

16. Türkiye’nin uluslararası kısaltması olan TR`nin üstü çizili değilse Yeşil Kartlar, tüm Türkiye’de (Asya ve Avrupa yakası olmak üzere) geçerlidir.

17. Yeşil Kartın üzerine eklenmiş her türlü not geçersizdir.

18. Sisteme üye devletlerin uluslararası kısaltmaları Yeşil Kartın arka yüzünde o ülke Bürolarının iletişim bilgileri ile birlikte yazılıdır.

01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK OLAN YENİ FORMAT

1) Sağ köşedeki hologram kaldırılmıştır.

2) Sol köşedeki Büromuz logosu değişmiştir.

3) Geçerli olduğu ülkeler başlığına, AZ Azerbaycan ülke kodu ve coğrafi sınırları ile ilgili açıklama ilave edilmiştir.

4) Arka yüzünde ilgili ülke büroları adres listesine Azerbaycan bürosu ilave edilmiştir.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.