Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli otomobili Bursa üretmeli…

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2018 00:02

Geçtiğimiz yıl kasım ayında yerli otomobili üretecek olan ve Anadolu Grubu, BMC, Kıraç Holding, Türkcell ve Zorlu Holding’in bir araya getirdiği ortak girişim grubunun açıklanmasının ardından, Bursa başta olmak üzere Kocaeli ve Sakarya ile daha pek çok ilden yerli otomobilin üretileceği fabrikanın kendi illerinde kurulması talepleri geldi.

Kayseri’den Konya’ya, İzmir’den Mardin ve Diyarbakır’a kadar iller neredeyse yarışa girdiler ve yerli otomobilin üretileceği fabrikanın kendi illerinde kurulmasına ilişkin açıklamaları üst üste yaptılar.

Kimse kusura bakmasın, bu konuda insan kaynağından lojistiğe, teknolojiden yan sanayine kadar gerekli tüm şartlara uygun tek il Bursa’dır.

Bana göre tartışmaya bile gerek yok…

Dün bizim gazetemizde de haber olarak yar aldığı üzere, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay yaptığı açıklamada, “Bursa iş dünyası yerli otomobilin Bursa'da üretilmesi konusunda hemfikir. Bizim dileğimiz, Bursa'nın merkez seçilmesi. Biz bununla alakalı hem Cumhurbaşkanımıza, hem Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza, hem de bu konsorsiyumu oluşturan 5 şirkete ilgili raporlarımızı verdik” dedi.

Burkay Başkan çok haklı. Bursa, Türkiye'de üretilen her iki otomobilden birisinin üretim merkezi olma özelliğinin yanı sıra, Türkiye'nin ilk otomobil test merkezinin Bursa’da açılacak olması, otomobil üretimi için altyapısı ve sanayi bölgeleri, kalifiye eleman gibi artılarından dolayı yerli üretimin Bursa'da olması çok doğal.

Bir taraftan da süreç devam ediyor. Son olarak, Sakarya’da gerçekleşen “Otomotivde Vizyonumuz Made In Turkey” konulu toplantıda, yerli otomobil üretimi için kurulan ortak girişim grubunun Mart ayının sonunda şirket kuracağını açıklanmış. Ayrıca, yerli otomobil üretiminin Sakarya'da yapılması çağrısı tekrarlanırken, "Sakarya'da otomotiv ve yerli otomotiv denilince büyük bir heyecan var. Sakarya birçok açıdan şanslı, İstanbul gibi, birçok büyük şehre de yakın. Stratejik konum olarak da hem limanımız var, Karasu'da büyük bir liman. Yan sanayisiyle bu konuda yetişmiş ve tecrübeli insan gücüyle, burası hem de Avrupa'ya yakınlığıyla, pazarlama noktalarıyla büyük öneme ait" denmiş.

Dedim ya, pek çok il yerli otomobil üretimine ev sahipliğine talip. Bu konuda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası önemli çalışmalar yapıyor, kentimizin diğer dinamiklerinin de biraz daha bastırması gerekiyor galiba…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.