Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yerli Otomobil ve Bursa…

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2019 00:03

Hatırladığım kadarıyla 2013 yılıydı… MÜSİAD Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde yapılan Otomotiv Sektör Kurulu toplantısında ilk kez, yine MÜSİAD Bursa Şubesi tarafından yerli otomobil konusu gündeme getirilmişti. Geride kalan 6 yılda bu konuda çok önemli mesafe kat edildi. Babayiğitler ortaya çıktı, 5’li konsorsiyum kuruldu, yerli otomobilin prototipi yılsonunda görücüye çıkacak. Kısa süre içinde de üretimin yapılacağı yer belirlenecek.

Cumartesi günü MÜSİAD Bursa Şubesi aynı toplantıya bir kez daha ev sahipliği yaptı ve MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, üretim için doğru adresin Bursa olacağını söyledi…

Şimdi Cumartesi günkü toplantının detaylarını aktaralım…

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Yerli Otomotiv ve Üretim Teknolojileri” konulu Türkiye İstişare Toplantısı , Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de katılımıyla gerçekleştirildi.

Bursa Milletvekili Atilla Ödünç, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman Çelik, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz'in yanı sıra sektör temsilcileri ile sektör paydaşlarının katıldığı toplantının ev sahibi şube başkanı olarak açılış konuşmasını yapan Nihat Alpay, yerli otomobilde ev doğru adresin Bursa olduğunu söyledi.

Üretimden istihdama ve ihracata kadar otomotiv ana ve yan sanayinin Bursa için önemini verilerle ortaya koyan Nihat Alpay Başkan, ““Bursa, otomotiv sektörünün multidisipliner üretim ve çalışma sistemi içerisinde yetişkin iş gücüne sahiptir. Onun için Bursa, aynı zamanda bir otomotiv şehridir. Ülkemizdeki otomotiv sektörünün başkenti konumundadır. Bu açıdan baktığımızda, yerli otomobilin üretiminin yapılacağı şehir olmaya da adaydır, belki de en doğru adrestir Bursa” dedi.

Panel öncesi açılışta yapılan konuşmalarda yerli otomobilin ülkemiz için 60 yıllık bir rüya olduğu, Bursa’nın, ekonomik açıdan büyük bir dinamizm sergilediği dile getirildi.

Daha sonra kürsüye çıkan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, yerli otomobilin üretim yerinin Bursa olacağını söylemedi ama söz oraya kadar getirdi…

Bakan Yardımcısı Büyükdede, "Gelinen noktada şu anda projelendirme ve prototip için çalışmalar yapıldı. Gürcan Karakaş, diye bir arkadaşımız var. Şu anda prototip ile ilgili fizibilite çalışmaları nasıl tipte bir araç üretilir diye bir tip geliştirdiler, bu tipin içindeki yazılım donanım motor aksamı bareti sistemi hakkında kararları var. Son yaptığımız görüşmede bu yıl sonunda prototipi vereceği diye söylediler. TOBB koordinasyonunda ve o 5 arkadaşımızın uhdesinde çeşitli yerlere baktılar. Seçecekler. Alternatifler doğdu. Şu anda kesin olarak şurada yapılacak diyemiyoruz. Hatta Yenişehir'de test merkezimizin yanına getirin dedik. Allah için teklif ettik. Onlar da şu anda bir çalışma içindeler. Bursa'ya en yakın noktada olmak zorunda. Ana yan sanayiin burada olmasından kaynaklanıyor. Bu endüstri en iyi. Bir burası var, bir Manisa civarı var. Aksaray'da gelişmiş bir alan üretilmeye çalışılıyor. Hepsinin lojistik şartları farklı. Bursa'nın durumu farklı. İçinden hem demir yolu geçecek, hem limanları var. Bu alan otomotivin merkezi. Sadece karoserden ibaret değil. Otonom teknolojisi o kadar gelişmiş ki, ona da razı olmak gerekiyor. Kararı onlar verecekler" şeklinde konuştu.

Evet, Bursa yerli otomobil üretimine ev sahipliği yapmak istiyor ve işin yakışanı da bu…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.