Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıldız: Kırsalı boşatmak hayvancılığa ve tarıma büyük darbe vurdu

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kırsalı boşatmanın hayvancılığa ve tarıma büyük darbe vurduğunu belirterek, bunun başarı olmadığını söyledi. Sonuçta köylü köyüne dönmedikçe, tarlalar ve ahırlar boş...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:27
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kırsalı boşatmanın hayvancılığa ve tarıma büyük darbe vurduğunu belirterek, bunun başarı olmadığını söyledi. Sonuçta köylü köyüne dönmedikçe, tarlalar ve ahırlar boş kaldıkça, parayı üretenin değil, aracıların kazanacağını ifade eden Yıldız, "İstediğiniz kadar ithalat yapın veya ithalatla tehdit edin, istediğiniz kadar destek ve kredilerden bahsedin hepsi geçici çözüm olacaktır." dedi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, yanlış tarım ve hayvancılık politikaları sebebiyle kırsal kesimdeki insanların hayvan beslemeyi ve ekip biçmeyi bırakmaya başladığını belirtti. Birleşmiş Milletlerin (BM) 2014 yılını Dünya Aile Tarım Yılı ilan ettiğini hatırlatan Yıldız, tarımın ve hayvancılığın büyük öne sahip olmasına rağmen Türkiye’de bu konuda başarılı politikalar üretilemediğini savundu. Ülkede son yıllarda büyük işletmeler oluşturulmaya çalışıldığını ve 50 baş üstü işletme sayısının 4 bin 300 den 28 bin 600’a çıktığını hatırlatan Yıldız, gerek kredilerle, gerekse desteklerle sektörün çok cazip hale getirilirken bu işin gerçek emekçileri olan kırsal kesimin ihmal edildiğini ileri sürdü.

Yüksek girdi maliyetleri ve istikrarsız piyasa politikaları kırsal kesimin küstürüldüğünü ve arazisini ve köyünü terk etmeye başladığını ifade eden Yıldız, "Şehre gelen bu insanlar mutlu olamadı. Bankalar ve asgari ücret kıskacında kalan bu insanların mutlu olması çok zordur. Sonuçta iyi fizibilite yapılmadan verilen krediler sektörde alakası olmayan kişilere verildi. Bir yandan süt üretimi düşerken, bir yandan et üretimi artıyorsa tekrar inekler kesilmeye başladı demektir." dedi.

Hala ülkede süt inekleri kesiliyor, et fiyatları ithalat sopası ile düzenlenmeye çalışılıyorsa bu sektörde bir şeylerin yolunda gitmediğine işaret ettiğini kaydeden Yıldız, açıklamasına şöyle devam etti: "Bu ülkede iyi niyetle yapılan bir takım çalışmalar var ise de sektörün acilen reorganizasyona ihtiyacı vardır. Hükümet sürekli desteklerden, kredilerden bahsederken ana giderlerin (gübre, mazot,yem,tohum vs) son on yılda üç ile beş kat arttığını da ne hikmetse görememektedir. Köylüsü mutlu olmayan ülke mutlu olamaz."

"ACİL YAPILMASI GERENKENLERİ ÖNERİYORUZ"

Yıldız, oda olarak bazı önerileri olduğunu belirterek, bu önerileri şöyle sıraladı: "Orta ölçekli işletmelerin (kırsaldaki aile işletmesinin) kredi borçlarını acilen yeniden yapılandırılmasında fayda var .Ana giderler konusunda destekler artırılmalıdır. Sorunu sürekli ithalatla terbiye etme alışkanlığı bırakılmalı.Yem bitkilerinin ve yağlı tohum bitkilerini alım garantisi verilmelidir. Yem-süt ve yem-kesim fiyat acilen güven altına alınmalıdır.Bölgelerin coğrafi şartlarına göre ırk seçiminde hata yapılmasına son verilmelidir. Holstein ırkının melezlenmesine müsaade edilmelidir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.