Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yenimahalle’de meme kanseri semineri

Yenimahalle Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi’nin işbirliği devam ediyor. “Çağdaşlık Eğitim” projesi kapsamında her ay düzenlenen eğitim seminerleri ile Yenimahalle halkı bilgilendiriliyor. Seminerlerin...

Haber Giriş Tarihi: 26.01.2015 10:01
Haber Güncellenme Tarihi: 26.01.2015 10:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yenimahalle’de meme kanseri semineri
Yenimahalle Belediyesi ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi’nin işbirliği devam ediyor. “Çağdaşlık Eğitim” projesi kapsamında her ay düzenlenen eğitim seminerleri ile Yenimahalle halkı bilgilendiriliyor. Seminerlerin bu ay ki konusu “Meme Kanseri ve Erkan Tanı” oldu. “Erken tanı hayat kurtarır” sloganıyla gerçekleşen seminerde, Genel Cerrah Osman Uyar tarafından meme kanseri konusunda detaylı bilgiler verildi.
Kapalı Pazar Yeri ve Sosyal Tesisi İkinci Bahar Dayanışma Merkezi’nde gerçekleşen eğitim seminerine, ÇYDD Eğitim Birimi Sorumlusu Gülten Erciyas, ÇYDD Ankara Şubesi’nden ve Gençlik Birimi’nden temsilciler, YENİMEK kursiyerleri ve vatandaşlar katıldı.

PEMBE KURDELELERLE MEME KANSERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Seminer öncesi katılımcıları selamlayan ÇYDD Eğitim Birimi Sorumlusu Gülten Erciyas, ÇYDD ve “Çağdaşlık Eğitim” projesi hakkında bilgiler vererek “Amacımız çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmaktır” dedi.

Meme kanserine dikkat çekmek amacıyla katılımcılara pembe kurdelelerin dağıtıldığı seminerde Genel Cerrah Osman Uyar, mama kanseri, risk faktörleri, kanserden korunma yolları ve tedavi süreçleri hakkında Yenimahallelilere detaylı bilgiler aktardı.

HER 8 KADINDAN 1’İ RİSK ALTINDA

Sunumunun kanser hastalığı hakkında bilgiler vererek başlayan Uyar, “Durdurulamayan hücre bölünmesi ve büyümesine kanser denir. Kanserin esas tedavisi cerrahi tedavidir. Ancak bu hastalıkta önemli olan erken tanıdır” dedi.

Erkeklerde en sık görülen kanser türünün akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğuna dikkat çeken Uyar, her 8 kadından 1’inin risk altında olduğuna işaret etti.

“5 DAKİKADA KENDİNİZİ MUAYENE EDİN”

Diğer kanser türlerinden farklı olarak meme kanserinde insanın kendi kendini muayene edebileceğini kaydeden Uyar, “Her kadın 5 dakikasını ayırarak kendi kendini muayene edebilir. Göğsün birinde sarkma, şişme, kitle tespit edildiğinde ya da meme başında pullanma, içe çökme ve akıntı görülmesi halinde gecikmeden doktora başvurulmalıdır. Kitle genellikle koltuk altına yakın bölgelerde görülmektedir” diye konuştu.

YAŞLA BİRLİKTE RİSK DE ARTIYOR

Yaş arttıkça meme kanserine yakalanma riskinin de arttığına dikkat çeken Uyar, “20 yaşından itibaren kişi kendi kendini ayda bir kontrol etmelidir. 29-39 yaş arasındaki kişiler 3 yılda bir, 40 yaşından büyükler ise her yıl mutlaka doktor kontrolüne gitmelidir” dedi.
Meme kanserinin tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler sunan Uyar, seminerin sonunda kişinin kendi kendine yapabileceği muayeneyi uygulamalı olarak katılımcılara gösterdi. Uyar, sunumunu vatandaşların sorularını yanıtlayarak noktaladı.


En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.