Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşlı bakıcıları hiç işsiz kalmayacak

Almanya'nın başkenti Berlin’de nüfus yaşlanıyor. Göçmen kökenliler arasında da 65 yaşında üzerindeki yaşlıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla yaşlı bakıcılığı şimdiden aranan meslekler arasında. Yaşlı bakıcılığına...

Haber Giriş Tarihi: 28.11.2014 19:08
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2014 19:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'nın başkenti Berlin’de nüfus yaşlanıyor. Göçmen kökenliler arasında da 65 yaşında üzerindeki yaşlıların sayısı gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla yaşlı bakıcılığı şimdiden aranan meslekler arasında. Yaşlı bakıcılığına en fazla Ruslar ilgi gösteriyor, ikinci sırada Polonyalılar, üçüncü sırada ise Türkler bulunuyor.

Berlin Sağlık ve Sosyal İşler Senatörü Mario Czaja ile Müsteşar Emine Demirbüken-Wegner meslek eğitimi çağındaki gençlerin ilgisini yaşlı bakıcılığı mesleklerine çekmek amacıyla başlatılan kampanya çerçevesinde Türk gençlerine yönelik olarak hazırlanan Türkçe el bildirisini tanıttılar.

Basın toplantısında Senatör Czaja “Yaşlılık döneminin güzel geçmesi her insanın içinde taşıdığı bir özlemdir” diyerek Berlin’de nüfusun yaşlandığına dikkat çekti ve bu bağlamda yaşlı bakıcılarına duyulan ihtiyacın önümüzdeki yıllarda katlanarak artacağını söyledi. Czaja Berlin’de ikamet eden 65 yaşın üzerindeki göçmen kökenli nüfusun da giderek arttığına işaret ederek göçmen kökenli gençleri yaşlı bakıcılığı mesleklerine kazanmayı hedeflediklerini bildirdi.

GÖÇMEN YAŞLILARIN FARKLI İHTİYAÇLARI VAR

Berlin Sağlık ve Sosyal İşler Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner Almanya’ya gelen birinci nesil Türkler arasında geleneksel aile yapısı anlayışının devam ettiğini, yaşlanan ve hastalanan birinci neslin evde bakılmayı normal ve olağan bir durum olarak gördüğünü belirtti. Müsteşar ancak yaşam koşullarının geleneksel Türk aile yapısının kabuğunu çatlattığını, kızlarla oğulların isteseler dahi her zaman anne ve babalarının bakımlarını üstlenemediklerini kaydetti.

Demirbüken-Wegner, Almanya’daki yaşlı bakımı sisteminden göçmenlerin de faydalanmaları gerektiğinin altını çizdi. Türk aileleri yaşlı bakım sistemi üzerine bilgilenmeye çağıran Müsteşar Demirbüken-Wegner bakımları evde yapılan yaşlılar için de profesyonel yardım alınmasının doğru bir davranış olacağını söyledi.

Yaşlı bakıcı servislerinin göçmen yaşlıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yapılanmaları gerektiğine de işaret eden Demirbüken-Wegner göçmen yaşlıların farklı beslenme alışkanlıkları, farklı temizlik anlayışları ve farklı ibadet tarzları olduğuna işaret etti ve bu bakımdan göçmen kökenli yaşlı bakıcılarının yetişmesinin ve sayılarının artmasının elzem olduğunu önemle vurguladı.

“Geleceğe bakımlı girelim” (Gepflegt in die Zukunft) başlıklı kampanyaya destek veren komedyen Murat Topal da yaşlı bakıcılığı mesleğini “anlamlı ve değerli bir meslek” olarak nitelendirdi.

TÜRKLER ÜÇÜNCÜ SIRADA

Basın toplantısı Yaşlı Bakım Okulu’nda gerçekleştirildi. Okul Müdürü Ursula Klotz yaşlı bakıcılığına ilgi gösteren Türk kökenli genç sayısının çok düşük olduğuna dikkat çekti ve Berlin’de ikamet eden göçmen gruplar arasında mesleğe yönelik en fazla ilginin Rus kökenlilerden geldiğini söyledi. İkinci sırada Polonyalılar, üçüncü sırada ise Türkler bulunuyor.

Okulda öğrenim görmekte olan Perihan Güneş ise Türk kökenli gençlere seslenerek mesleğin ne kadar anlamlı bir meslek olduğunu kavrayabilmek ve meslek üzerine bir fikir edinmek için bir günlüğüne deneme yapmalarını önerdi. Türk gençlerine yönelik el bildirisi Berlin Türk Sağlık Elemanları Derneği, Medican Bakım Servisi, La Femme ve Haake işletmelerinin sponsorluğunda hazırlandı ve başta DİTİB ile Berlin Alevi Toplumu olmak üzere değişik dernek ve birliklerde bulunabilecek.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.