Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yapay gölden elektrik üretip satacaklar

Rize’nin Hemşin İlçesi’nde belediye tarafından Hemşin Dersi üzerinde oluşturulan yapay göl sayesinde ilçenin elektrik ihtiyacı üretilecek. Elektriğin bir kısmı ise ulusal hatta verilip gelir sağlanacak.İlçe Belediye Başkanı Kazım Bekar,...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 14:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 14:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yapay gölden elektrik üretip satacaklar
Rize’nin Hemşin İlçesi’nde belediye tarafından Hemşin Dersi üzerinde oluşturulan yapay göl sayesinde ilçenin elektrik ihtiyacı üretilecek. Elektriğin bir kısmı ise ulusal hatta verilip gelir sağlanacak.

İlçe Belediye Başkanı Kazım Bekar, ilçede 7 yıl önce TOKİ işbirliği ile kentsel dönüşüm çalışması başlatıldığını ifade ederek, ”Projede 166 konut, 45 dükkan ve bir motel bulunuyor. Ayrıca proje kapsamında ilçeden geçen Hemşin Deresi üzerine yapay bir göl oluşturuldu. Etrafında park ve bahçe düzenlemesi yapacağız. Projenin kamulaştırma bedeli yaklaşık 9 milyon lira. İnşaat ve çevre düzenleme bedeli de yaklaşık 20 milyon lira. Toplamda 30 milyona yaklaşan bir proje. İlçe belediyesi olarak tek başına yapmamız mümkün değil. TOKİ ile süreci yürütüyoruz." dedi.

Yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını oluşturmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Bekar şu bilgileri verdi: “Bu nedenle yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını oluşturması çok önemli. Biz de Kentsel Dönüşüm kapsamında Hemşin Deresi üzerinde oluşturduğumuz yapay gölü değerlendirmeyi düşündük. Hemşin Elektrik adında bir şirket kurduk. HES projemiz var. DSİ ile görüşmelerimiz devam ediyor. Su kullanım anlaşması imzalayıp yapay gölde 1.3 megawatlık HES ile enerji üreteceğiz. HES projesinin yüzde 40’lık bölümü sona erdi. Kalan kısmını da altı ayda tamamlayıp elektrik üretimine geçmeyi hedefliyoruz. 2014 yılının sonlarına doğru elektrik üretmeye başlayacağız. Projenin yıllık geliri yaklaşık 1 milyon lira civarında. Bunun da bizim gibi ufak belediyeler için büyük bir kaynak olacağını düşünüyorum. 1.3 megawatlık elektrik ilçemizin tüketeceği enerjiden fazla. Bir kısmını belediyenin kendi işletmelerinde ve sokak aydınlatmalarında kullanacağız, bir kısmını da ulusal hatta verip bedelini alacağız."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.