Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üniversiteler kontenjan kısıtlamasını azalttı

Almanya'da abiturunu yapmış birçok öğrenci bugünlerde en çok ‘numerusclausus’ (NC) diye adlandırılan öğrenci kontenjan kısıtlamasını konuşuyor. Yüksekokul İlerleme Merkezi’nin (CHE) verdiği bilgiler ise ümit verici. Buna göre Almanya...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 17:55
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da abiturunu yapmış birçok öğrenci bugünlerde en çok ‘numerusclausus’ (NC) diye adlandırılan öğrenci kontenjan kısıtlamasını konuşuyor. Yüksekokul İlerleme Merkezi’nin (CHE) verdiği bilgiler ise ümit verici. Buna göre Almanya çapında on üniversite bölümünden sadece dördü 2015/16 eğitim döneminde NC uyguluyor. Bu, iki yıl öncesine göre yüzde 42 oranında düşüş anlamına geliyor.

Bu gelişme ile abitur notu kötü olanların da istedikleri bölüme kaydolma ihtimali artmış oldu. Ancak Bachelor bölümlerinde bu ihtimal bir miktar düşük. Yine de yüzde 3,8 oranında azalma sayesinde bölümlerin yüzde 47,7’si NC uyguluyor. Abiturunu yapanların en zorlanacağı şehirler Hamburg, Bremen, Aşağı Saksonya ve Baden-Württemberg. Thüringen’de ise on bölümden sadece biri NC uyguladığı için en uygun eyalet olarak öne çıkıyor. Doğu Almanya eyaletleri ile Bavyera ve Rheinland-Pfalz da kısıtlamanın az olduğu eyaletler.

Başkent Berlin’de ise bölümlerin yarısında NC var. Eyalette NC yüzde 11 oranında düşmüş ve bu çapta düşüş başka hiçbir eyalette yok. Bununla birlikte abiturunu yapanların hemen ümitlenmemesi gerekiyor. Sebebi ise bu eyalette NC’nin küçük ve çok rağbet görmeyen bölümlerde ve çokça bulunan yüksekokullarda kalkmış olması. Master eğitimi alacak olanlarda ise durum biraz daha iyi görünüyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.