Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’deki genel seçim Almanya’dan başlayacak

Türkiye’deki seçim heyecanı Almanya’ya taşınıyor. Siyasi parti başkanları seçim çalışmalarına yurtdışındaki en büyük oy oranına sahip Almanya’dan başlayacak.1,4 milyon Almanyalı Türk’ün oy kullanacağı genel seçimler öncesi,...

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2015 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2015 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye’deki seçim heyecanı Almanya’ya taşınıyor. Siyasi parti başkanları seçim çalışmalarına yurtdışındaki en büyük oy oranına sahip Almanya’dan başlayacak.

1,4 milyon Almanyalı Türk’ün oy kullanacağı genel seçimler öncesi, partilerin seçim programlarında yurtdışında Türklerin sorunlarının çözümüne yönelik vaatlere yer vermemeleri ise dikkat çekiyor.

Türkiye’de 7 Haziran 2014 tarihinde gerçekleşecek Türkiye Büyük Millet Meclisi milletvekilliği seçimlerinde Almanya’da 1,4 milyon Türk vatandaşının oy kullanma hakkı var. Konsolosluklarda kurulacak sandıklarda Almanyalı Türkler 8 Mayıs-31 Mayıs 2015 tarihlerinde oy kullanabilecekler. Gümrük kapılarında ise oy verme işlemi 7 Haziran 2015 günü saat 17:00’ye kadar devam edecek. Almanya’daki oy potansiyelini göz ardı edemeyen partiler Almanya’ya seçim çıkarması yapacak. Partilerin Avrupalı Türklere çıkarma yapmalarına rağmen seçim programlarında Avrupa Türklerin yaşadığı anadil Türkçe başta olmak üzere birçok soruna yer vermemeleri dikkat çekiyor.

CHP, SEÇİM MİTİNGLERİNE ALMANYA’DAN BAŞLIYOR

Almanya’da ilk mitingi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yapacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 25 Nisan 2015 Cumartesi günü Düsseldorf’ta Almanyalı seçmenlerle bir araya gelecek. CHP, 21 Nisan’da Ankara’da seçim beyannamesini açıklayacak ve ilk mitingini Almanya’da gerçekleştirecek. Kılıçdaroğlu, Düsseldorf ISS Dome’de saat 13’te Almanya’nın ve Avrupa’nın değişik yerlerinden gelen seçmenlere hitap edecek.

BAHÇELİ BİR GÜN SONRA ALMANYA’DA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli 26 Nisan 2015 Pazar günü Oberhausen’daki König Pilsener Arena’da saat 12’den itibaren seçmenlere seslenecek. Avrupa Türk Federasyonu tarafından organize edilen 'Bizimle Yürü Avrupa Türklüğü' sloganıyla organize edilen mitingde Sanatçı Mustafa Yıldızdoğan da sahne alacak. Bahçeli’nin, ziyaret kapsamında Hollanda, Belçika ve Fransa’daki Türk federasyonu temsilcileriyle bir araya geleceği belirtildi.

DAVUTOĞLU MAYIS’TA SESLENECEK

Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu 3 Mayıs 2015 Pazar günü Almanya’da seçim mitingi yapacak. Dortmund Westfallenhale’deki mitingin saatinin daha sonra duyurulacağı ifade edildi.

CEYHUN, YENEROĞLU VE ÖKER’İN SEÇİLMESİ KESİN GİBİ

Uzun yıllar Almanya’da siyaset yapan, SPD ve Yeşiller Partisi’nden Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği olan, Milli Görüş ve başörtüsü karşıtılığı ile tanınan Ozan Ceyhun’un AK Parti'den İzmir 2. Bölge 5. sıradan aday gösterilmesi parti tabaında tepkiye sebep olmuştu. Milli Görüş Teşkilatı Eski Genel Sekreteri Mustafa Yeneroğlu da AK Partş’den İstanbul 3. Bölge 10. sıradan aday gösterildi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Sekreteri Metin İlhan’ın eşi Rabia İlhan ise seçilmesi neredeyse imkansız olan İstanbul 1. Bölge 20. sıradan aday gösterildi. UETD yöneticileri listede yer bulamadı. AK Parti’den adaylık için başvuran UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik, UETD Kadın Kolları Başkanı Nejla Kara, Teşkilatlanmadan sorumlu Köksal Kuş, UETD Medya Sorumlusu Dursun Döngel ve yöneticiler Sinan Kaplan, Şükran İnce ve Bekir Sipahi listelerde yer bulamadılar.

HDP BARAJI GEÇERSE TURGUT ÖKER'İN YERİ GARANTİ

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, HDP İstanbul 2. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. Felaknas Uca Diyarbakır 4. sıradan ve Ziya Pir ise Diyarbakır’dan 7 sırada yer buldu.

ALMANYALI ADAYLARIN CHP VE MHP'DE SEÇİLME ŞANSI YOK

Cumhuriyet Halk Partisi ise Almanya’dan seçilmesi muhtemel yerde aday göstermedi. Murat Bülbül Bayburt 1. Sıradan, Sibel Gazi Tezel Mersin 6. Sıra ve Necdet Saraç İstanbul 1. Bölge 20. sıradan aday oldular. MHP’den ise İsa İlyasoğlu İstanbul 3. Bölge 19. sıradan listeye girebildi.

MİLLİ İTTİFAK’TAN BİR ADAY

Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi’nin oluşturduğu Milli İttifak ise Berlin’de Adem Karaca’yı İstanbul 2. Bölge'den aday gösterdi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.