Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk gençlerinin yarısı hayata mesleksiz atılıyor

Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay, Almanya’da Türk kökenli gençlerin yarısının hiçbir meslek eğitimine sahip olmamasının vahim bir durum olduğunu vurguladı.Türk ailelerin, Hauptschule’ye gitse bile...

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2015 10:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2015 10:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay, Almanya’da Türk kökenli gençlerin yarısının hiçbir meslek eğitimine sahip olmamasının vahim bir durum olduğunu vurguladı.

Türk ailelerin, Hauptschule’ye gitse bile çocuğunun mühendis, avukat olmasını istediğini hatırlatan Tuncay, birçok kapılar açan meslek eğitiminin üniversitenin de kapısını araladığına dikkat çekti.

Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay, Almanya’daki Türklerin meslek eğitiminin önemini hâlâ yeterince anlamadığına dikkat çekti.

Türk kökenli gençlerin yarısının hiçbir meslek eğitimi almadan hayata atılmasının çok vahim olduğunu belirten Tuncay, oysa meslek eğitiminin Hauptschule okulu mezunlarına bile üniversitenin kapılarını açtığının altını çizdi.

Köln'de Türk gazetecilerle yemekte buluşan Ataşe Oğuz Tuncay, Köln Başkonsolosluğu’nun KRV Eyaleti Çalışma Bakanlığı ve İş Ajansı (BA) ile birlikte düzenlediği meslek eğitim borsalarına ilginin her seferinde daha da arttığını belirtti ve “Hatta bu yıl düzenlediğimiz borsaya başka ülke vatandaşları ve Almanlar da katıldı.” dedi.

İstatistiklere göre; Almanya’daki Türk kökenli gençlerin yarısının hiçbir meslek eğitimi almadan hayata atıldığını hatırlatan Tuncay, “Buna hayata atılmak denilirse tabi. Meslek ve diploma sahibi olmadan hayatla yüz yüze gelerek, gerçek hayata 1-0 mağlup durumda başlıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Türk toplumunun her şeyi Türkiye ile kıyasladığı için meslek eğitimine gereken önemi vermediğini belirten Ataşe, “Oysa örneğin burada inşaat alanında meslek eğitimi gören bir kişi daha sonra o alanda üniversite eğitimi alarak inşaat mühendisi, mimar gibi görevlere gelmesi mümkün. Meslek eğitimi bir insanın vasıflı bir eleman olarak yaşamasını sağlar.” dedi.

Meslek eğitiminin herkese üniversite şansı sunduğuna dikkat çeken Tuncay, “Normalde Hauptschule’deki bir çocuğun üniversiteye gitme şansı yok. Diğer yandan bizim ailelerimiz istiyor ki; benim çocuğum mühendis olsun, doktor, avukat olsun. Bazıları çocuğunun Hauptschule’de olduğunun farkında bile değil. Fakat meslek eğitiminden sonra önüne birçok kapılar açılıyor. Bu kapılardan biri de üniversite. Yani Hauptschule’de dersleri kötü olan bir çocuğun daha sonra mühendis olmasının önünde bir engel yok. Ama bunun tek yolu da meslek eğitimi.” diye konuştu.

Yurt dışından, borçlanarak emeklilikle ilgili yeni yasal düzenlemelerle ilgili bilgiler de veren Tuncay, artık Alman vatandaşlığına geçmiş olan Mavi Kartlıların da emekli olabildiğini hatırlattı.

Emeklilikle ilgili tüm işlemler için vatandaşa yardımcı olduklarını bildiren Tuncay, vatandaşın emeklilik aracı kurumlara giderek boşuna para harcamasına hiç gerek olmadığını vurguladı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.