Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Toprak tahliliyle yapılan ürün ekimi emek ve zaman israfını önlüyor

Antalya Manavgat'ta meyve, sebze ve turunç yetiştiriciliği toprak yapısına göre yapılıyor. Alınan numunelerle laboratuvarda toprağın element yapısı tahlil edilerek çiftçilere bildiriliyor. Bilinçli ve nitelikli tarım uygulamaları kapsamında...

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2013 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2013 12:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Antalya Manavgat'ta meyve, sebze ve turunç yetiştiriciliği toprak yapısına göre yapılıyor. Alınan numunelerle laboratuvarda toprağın element yapısı tahlil edilerek çiftçilere bildiriliyor. Bilinçli ve nitelikli tarım uygulamaları kapsamında Manavgat Ziraat Odası(MZO) ürün ekiminde 'kulaktan duyma' bilgilerle değil, toprak, yaprak ve su analizleri sonuçlarına göre meyve, sebze, turunç ve hububat ürünleri ekilmesini tavsiye ediyor.
Nitelikli tarım uygulamaları kapsamında MZO, muhtarlar öncülüğünde köylere giderek, analiz için toprak alıyor. MZO, köylerden aldığı toprak numunelerini laboratuvarlarında analiz ettirdikten sonra çiftçinin kendi tarlasına ne tür meyve, sebze, turunç ve tarım ürünleri hakkında bilgilendirme yapıyor.
MZO Başkanı Rasim Metin, kurdukları toprak, yaprak ve su analizi laboratuvarıyla Manavgat'ın 78 köyünde toprak analizi yaptıklarını söyledi.
Nitelikli tarım uygulamaları kapsamında köylerde aldıkları toprak analizi sonuçlarına göre kaliteli ürün yetiştirmeye bağlı geniş çaplı toprak yapısı envanteri oluşturacaklarını anlatan Metin, gayelerinin kulaktan duyma bilgiler yerine bilimsel veriler ışında tarım yapmayı ilke haline getirmek istediklerini kaydetti. Metin, toprak, su ve yaprak tahlileriyle ilgili şu bilgileri verdi:"Artık günümüz dünyasında tarımda zirve olmuş ülkeler arazilerinde toprak tahlili yaptırmadan ürün ekmiyor. Toprak tahlili yapılmadan ürün ekimi çoğu zaman emek ve zaman israfı olabiliyor. Nar üretimine elverişli olmayan topraya nar fidanı dikilirse emek ve zaman zayiatı olur. Yine aynı şekilde çiftçi toprak tahlili yaptırmadan tarlasına buğday, arpa, yulaf ve nohut ekiyor. Hasat mevsiminde istediği ürünü alamıyor ve ilacını ve gübresini atmıştım diyerek hayıflanıyor. Tahlil olmadan yapılan her ekim bir çifçi için risktir. Manavgat'ta bereketli topraklarımızı kulaktan duyma bilgilerle değil, tahlil sonuçlarına göre yapmak zorundayız. Tahlil sonuçlarına göre tarım yaparsak pamuk, fıstık, susam ve buğdayda bire üç bire beş ürün alabiliriz. Avrupa ülkeleri bunu yapıyor. Nitelikli ve kaliteli ürün almak için bizimde toprağımıza bir ürün yaptırmadan önce mutlaka analizini yaptırmalıyız."
MZO toprak, yaprak ve su tahlil laboratuvarı ziraat mühendisi Uğur Öztürk, kaliteli ve nitelikli tarım uygulamalarında toprak analizin şart olduğunu kaydetti. Toprak tahlili yaptırılmadan ekim yapmanın gübre israfına da neden olacağını belirten Ötürk, "Bir toprakta hangi elementin eksik veya fazla olduğu ancak tahlille belli olur. Element tespiti yapılmadan toprağa gübre atımı ekilen ürünü yakabilir. Toprak tahlili yaptırmayan bitkiye atılan gübre az atıma bağlı verim düşüklüğü, çok atıma bağlı yakabilir, kurutabilir ve verimin düşük olmasına neden olur. Bütün bunlar emeğin zayi olmasına neden olur. " ifadesini kullandı.
Manavgat Gıda Hayvancılık Müdürlüğü, Manavgat Kaymakamlığı, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, MZO ve BATEM'le birlikte 2 yıl önce iyi tarım uygulamaları kapsamında mango meyvesi yetiştirciliği çalışması yaptı. Manavgat'ta belirli bölgelerde yapılan toprak tahlili sonuçlarına göre mango meyvesinin yetişmesinin iklim ve toprak yapısının elverişli olduğu tespit edildi.
6 bölgede 200'e yakın dikilen mango fidanları meyveye durdu, Manavgat Kaymakamlığı, mangonun coğrafi işaretli ürünler alınması için ilçede 2 kışın geçiren ürünün üçüncü kışta çıkan sonuçla Türk Patent Enstitüsü(TSE) başvuruda bulunacağı belirtildi.
İki büyük barajın bulunduğu ve üçüncüsüde tamamlanmak üzere olan Manavgat'ta 423 dekar alanda tarım yapılıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.