Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Tercih yaparken baskı oluşturulmamalı'

Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği (SEYDER) Eğitim Danışmanı Oğuzhan Çağlar, LYS maratonunu ardından tercih döneminde üniversite adaylarının üzerinde baskı oluşturulmaması gerektiğini söyledi. Çağlar, yaptığı açıklamada her yıl...

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2015 12:50
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2015 12:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sebat Eğitimciler ve Yazarlar Derneği (SEYDER) Eğitim Danışmanı Oğuzhan Çağlar, LYS maratonunu ardından tercih döneminde üniversite adaylarının üzerinde baskı oluşturulmaması gerektiğini söyledi.

Çağlar, yaptığı açıklamada her yıl olduğu gibi bu yılda SEYDER üyesi öğretmenlerin yaz tatilinde üniversite adaylarına tercihleri konusunda rehberlik yapacağını belirtti. Çağlar, "Öncelikli olarak çocukların ilgilerine ve puanlarına göre gidebilecekleri üniversiteler listelenmelidir. Tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, yabancı dil olanakları, üniversitenin bulunduğu şehir, burs durumu, merkezi olması ekstra ücret uygulamasından hazırlık sınıfı şartına göre pek çok ölçüt göz önünde bulundurulmalıdır." dedi.

Tercih yaparken başarı sırasını dikkate alınmasın gerektiğini ifade eden Çağlar, şu önerileri sıraladı: "Yeni açılan bölümlere dikkat edilmeli. Bir önceki yılın kontenjan puan ve başarı sırası ile karşılaştırma yapılmalı. Hayal ettiği iş öğrenciyi gülümsetiyorsa bu doğru bir tercihtir, ÖSYM’nin hazırlamış olduğu Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları kılavuzu mutlaka okunmalı. Yapılacak meslek seçiminde öğrencinin o mesleğin yetenek, ilgi, yeterlilik gibi bir takım özelliklerine sahip olması gerekmektedir. YÖK, hukuk ve tıp fakültelerinde eğitim kalitesini arttırma amaçlı bir değişikliğe gitti. hukuk fakültesi için 150 bin’den, tıp fakülteleri için 40 binden daha yüksek başarı sırası elde eden adaylar tercih kullanabilecekler. Ayrıca daha önceki yıllarda TM-2 puan türü ile tercih yapılan hukuk fakülteleri, bu yıldan itibaren sözel testlerin ağırlığı daha yüksek bir puan türü olan TM-3 puan türü ile tercih yapılacak. Biz aşağıdakine benzer sorulara da muhatap oluyoruz. Bölümünün ve üniversitesinin gelme şansı nedir? YGS puan türlerinden puanlarım var. Nereleri tercih edebilirim? Girebilir miyim? Meslek lisesinde okuyorum. YGS puanımla nereleri tercih edebilirim? Sınavsız geçiş kullanmak istiyorum. Bu da bize öğrencilerimizin tercihler ve sistem noktasında ciddi bilgi eksiklikleri olduğunu göstermektedir."

Konuyla ilgili bilgi veren SEYDER Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Çiçek de şunları kaydetti: "Bizler dernek olarak ilimizin eğitim, öğretim, kültür ve irfan hayatına katkıda bulunmak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Bu bağlamda sene boyunca birçok faaliyet yaptık. Her yıl olduğu gibi bu yıl da LYS’ye giren öğrencilerimizin tercihlerine yardımcı olmak üzere tercih masaları kurmuş bulunmaktayız. Geçen yıl tercih döneminde 250 civarında öğrencinin tercihini yaptık. Öğrencilerimiz ve velilerimiz bu uygulamadan oldukça memnun oldular. Benim tercih yapacak öğrencilere tavsiyem, hukuk mühendislik gibi ucu açık yani hem devlette hem de özelde iş bulabilecekleri meslekleri seçmeleri, sırf üniversite okumak için tercih yapmamaları ve istemedikleri bölümleri yazmamaları olacaktır. Bu yıl dershanelerin kapatılması da gündemde olmasından dolayı öğrencilerin planlarını buna göre yapmaları gerekmektedir. Yaşatma davası ile yola çıkan, tatillerinden feragat edip öğrencilerimize yardımcı olacak eğitim komisyonu üyelerimize teşekkür ederim. Bu yıl da tüm öğrencilerimizi 6-14 Temmuz tarihlerinde 10-16 saatleri arasında uzman rehber öğretmenler eşliğinde tercihlerini yapmak üzere derneğimize bekliyoruz."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.