Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarlada ‘anıza ekim yöntemi’ çiftçilere kazandırdı

Yangınlar, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen ‘anıza doğrudan ekim yöntemi’ Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldürdü. Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, hiçbir tarla...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 18:39
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 18:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Yangınlar, rüzgar ve su erozyonu gibi pek çok nedenle toprağa verilen zararı engelleyen ‘anıza doğrudan ekim yöntemi’ Ankaralı çiftçilerin yüzünü güldürdü.

Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, hiçbir tarla işlemesine gerek duymayan anıza direkt ekim yöntemiyle, çiftçilerin mazottan tasarruf sağlandığı gibi hasat edilen üründen arta kalan anızın da toprağa organik madde sağladığı ve böylece hem gübre kullanımının azaldığını söyledi.
Muhsin Temel, yaptığı açıklamada, Başkent'te anıza ekim çalışmalarının 2009 yılında 158 dönüm alan üzerinde başladığını ifade ederek, bu yıl sadece il müdürlüğünün anıza doğrudan ekim makinesiyle 2 bin 500 dönümün üzerindeki bir alanda ekim gerçekleştirildiğini kaydetti.

Her geçen yıl çiftçilerin bu ekim sistemini daha çok benimsediğini ve artık sadece İl Müdürlüğü’nün makineleriyle değil çiftçilerin makine alarak kendi makineleriyle de bu ekim yöntemine başvurduğunu ifade eden Temel, yöntemin, Ankara’da uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğunun yapılan çalışmalarla ortaya çıktığının altını çizdi. Temel, çiftçilerin de bunu gördüğünü ve bu yıl Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'yle 8 adet anıza doğrudan ekim makinesi için yüzde 50 hibe desteği verdiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu ekim yöntemiyle çiftçilerimiz tarlalarını hiç sürmeden direkt olarak ekimi gerçekleştiriyor. Tarlada hasat edilen üründen kalan parçalar da toprağa organik madde olarak kalıyor ve daha az gübreye ihtiyaç duyuluyor. Böylece çiftçilerimiz hem mazottan hem de gübreden tasarruf sağlıyor. Ancak bu çalışmalardan çiftçilerimizin daha iyi sonuç alabilmeleri için bu ekim yöntemine devam etmeleri gerekiyor. Böylece hasat edilen üründen kalan parçalar toprağın azot ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak ve gübre kullanımı da en az düzeye inecektir.”

Anıza ekim yöntemiyle fiğ, mısır, hububat gibi ürünlerin ekilebildiğini vurgulayan Temel, böylece tarlaların aynı verim seviyesiyle tarlaların boş kalmadığını ve ekonomiye sürekli katkı sağladığını sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.