Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tahinde marka olan Manavgat, hedef büyüttü

Antalya ve ilçelerinin piyazlık tahin ihtiyacını Manavgat karşılıyor. Ülke turizminde 210 bin yatak kapasitesiyle söz sahibi olan Manavgat, Osmanlı döneminde saray mutfağını süsleyen susam ve susam mamullerinde de söz sahibi olmayı hedefliyor....

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2014 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2014 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tahinde marka olan Manavgat, hedef büyüttü
Antalya ve ilçelerinin piyazlık tahin ihtiyacını Manavgat karşılıyor. Ülke turizminde 210 bin yatak kapasitesiyle söz sahibi olan Manavgat, Osmanlı döneminde saray mutfağını süsleyen susam ve susam mamullerinde de söz sahibi olmayı hedefliyor.

Manavgat susamının iklim, toprak ve gen yapısına bağlı yağ oranının itham susama göre yüksek olması nedeniyle ilçede üretilen tahin ve helva Anadolu'nun değişik illerinden talep görüyor. Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO), Manavgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde (BATEM) Manavgat susamının yağ oranını analizinde yüzde 58 oranında çıktığı belirtildi. Bu oranın diğer yöre ve ithal susamlarda yüzde 40 olduğu ifade edildi.

MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat'ta 41 bin dekar alanda 2 bin 400 ton susam üretildiğini söyledi. Tahin fabrikalarının bir kilogram susamdan 600 grama yakın yağ elde ettiğini belirten Boztaş, Manavgat susamının yağ oranının yüksek olması ve aromasının beğenilmesi sebebiyle tahin ve helvasının beğenildiğini kaydetti.

Susamda yağ oranının yüzde 58 ile Manavgat'ın tek olduğunu belirten Boztaş, tüccarlar tarafından Manavgat susamının diğer susam alımlarında bir karşılaştırma değeri haline geldiğini söyledi. Boztaş, "Susam kalitemiz tahin ve helvada da marka olmamızı sağladı. Manavgat'ta üretilen helva ve tahin aranan marka haline geldi. Özellikle tahinimizin tadı çok beğeniliyor. Ramazan ayın dışında Antalya bölgesinde piyaz tüketimi fazla olduğu için Manavgat'ın tahini aranıyor." diye konuştu.

Yazanoğlu Susam ve Susam Ürünleri Üreticisi Mustafa Yazanoğlu, Manavgat susamının yağ oranının yüksek olmasının tahin ve helva kalitesini marka haline getirdiğini söyledi. Antalya ve 19 ilçesinde piyaz servisi yapan restoranlar tarafından yoğun tahin siparişi aldıklarını belirten Yazan, yıllık ortalama bin tona yakın tahin ve helva üretimi yaptıklarını kaydetti.

Yaz ayında en fazla tahin talebinin Korkuteli şişi yanında piyaz ikram edilmesine bağlı Korkuteli'nden aldıklarını belirten Yazan, "Manavgat tahini Antalya bölgesinde yok satıyor. Piyaz tüketimine bağlı yoğun talep alıyoruz. Restoranlarda Manavgat tahininin tadını ve farkını bildikleri için talepte bulunuyor. Yaklaşık bir kilo susamdan 600 gram yağ çıkıyor. " ifadelerini kullandı.

Yazan, Manavgat tahininin Hollandalıların da sevdiğini Hollandalıların ise yemek ve tatlı sosunda kullandıklarını sözlerine ekledi.
İlçede yıllık bin ton tahin üretimi yapılıyor, Manavgat tahini 15 liradan alıcı buluyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.