Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Stegner: Seçime katılımı artırmak için değişik alternatiflere başvurulmalı

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Vekili Ralf Stegner, seçime katılımı artırmak için ‘seyyar seçim sandığı’ gibi değişik alternatiflere bakılması gerektiğini söyledi. SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ile birlikte seçime...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkan Vekili Ralf Stegner, seçime katılımı artırmak için ‘seyyar seçim sandığı’ gibi değişik alternatiflere bakılması gerektiğini söyledi.

SPD Genel Sekreteri Yasmin Fahimi ile birlikte seçime katılımı artırmaya yönelik kurulan çalışma grubunda bulunan Stegner, İsveç örneğinde olduğu gibi birkaç gün süren seçimlerden ikamet yerinden bağımsız ülkenin değişik yerinde oy kullanabilmeye kadar değişik alternatifleri değerlendirdiklerini aktardı. Stegner bu düşüncelerini diğer partilerle de irdeleyeceklerini duyurdu.

Parti Genel Merkezi Willy-Brand-Haus’da içişleri politikalarını basın mensuplarına değerlendiren Stegner ayrıca İslam karşıtı Pegida göstericilerine değindi. Stegner, bu gösteriye katılan aşırı sağ eğilimli olanların yüzde 52’si, diğerlerin yüzde 15’inin şiddet yanlısı olduğunu bir araştırmanın ortaya koyduğunu aktardı. Gösteriye katılanların dörtte üçünün siyasi partilerin sorunları çözeceğine inanmadığına dikkat çeken Stegner, bu bakımdan siyasi partilere yük düştüğünü, bunun böyle olmadığının halka anlatılması gerektiğini belirtti.

Pegida organizatörleri, aşırı sağcılar ve suç işleyenlerle diyaloğa karşı olduğunu ifade eden Stegner, ancak diğer arada kalan vatandaşları ikna etmek için onlarla bağımsız bir alanda konuşma ve tartışmalar yapılması gerektiğine inandığını söyledi. Pegida’nın ‘siyasi kolu’ konumunda olan Almanya İçin Alternatif (AfD) gibi aşırı sağcı partilere kaymanın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Stegner, Pegida’nın yarın bir gün fesh olmasından sonra aşırı sağcılık sorunun da ortadan kaybolmayacağının altını çizdi.

PEGIDA’NIN DİYALOG ARADIĞI YOK

Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) Başbakanı Hannelore Kraft da Pegida ile diyalog kurulmasını reddetti. Kraft, “Protestocular bildiğimiz sağcılardır. Bunların üstelik diyalog aradıkları da yok. Bu kişilerle konuşmaya gerek yok.” dedi. SPD’li başbakan bu cümlelerin hemen ardından diyaloğu genel anlamda reddetmediklerini vurgulayarak, "Biz diyalog konusunu bayraklaştırmış bir eyalet hükumetiyiz." dedi.

Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisinin federal düzeyde genel başkan yardımcısı ve KRV CDU’nun genel başkanı olan Armin Laschet de Pegida’yı ciddiye almaya değmez bir grup olarak niteledi. Laschet “Pegida lokal bir sorundur, daha çok da Dresden ve Leipzig sorunudur. Hatta Leipzig’de dahi beklenenden çok az insan dahil oldu.” diyerek bu gurubu büyütmemek gerektiğini söyledi. Laschet, “Köln, Bonn, Düsseldorf gibi yerlerde 200 – 300 insan sokakta gösteri yaptı diye heyecanlanmaya gerek yok. Müslümanların çokça yaşadığı Ruhr havzasında tek bir Pegida gösterisi olmadı.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.