Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sosyal Demokratlar: Demokrasimiz ikinci bir NSU olayını göze alamaz

Irkçı şiddet ve suçlarla etkin mücadele edebilmek için iç istihbarata yönelik reform süreci devam ediyor. SPD Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Eva Högl ve İçişleri Politikaları Sözcüsü Burkhard Lischka, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 18:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 18:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Irkçı şiddet ve suçlarla etkin mücadele edebilmek için iç istihbarata yönelik reform süreci devam ediyor. SPD Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Eva Högl ve İçişleri Politikaları Sözcüsü Burkhard Lischka, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın konumunun güçlendirileceğini belirtti. “Demokrasimiz ikinci bir NSU olayını göze alamaz.” diyen Högl ve Lischka’ya göre eyaletler reforma olumlu bakıyor.

Aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) isimli terör örgütünün yıllarca gizli kalarak 8’i Türk 10 kişiyi katlettiğinin ortaya çıkmasından sonra gözler güvenlik birimlerine çevrilmişti. Özellikle ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı, federal ve eyalet düzeyinde kurulan meclis araştırma komisyonlarının raporlarında eleştirilerin hedefi olmuştu. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu, istihbarat reformu ile ilgili pozisyonunu bir kez daha dile getirdi.

Meclis Grubu Başkan Vekili Eva Högl ve İçişleri Politikaları Sözcüsü Burkhard Lischka, Almanya’da bir kez daha NSU gibi bir olayın yaşanmaması için istihbarat teşkilatın reformu kaçınılmaz olduğunu belirtti. Eyaletlerin istihbarat teşkilatları arasında işbirliğinin ve bilgi paylaşımının sağlanması açısından Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın konumunun güçlendirilmesi gerektiğini belirten Lischka, terörle mücadele eyalet sınırlarına takılmanın yanlış olacağını ifade etti.

Bunun yanısıra muhbirlik (V-Leute) uygulamasından tamamen vazgeçilmeyeceğini dile getiren Lischka, ancak muhbirlerin seçiminden onlara ödenen paraların takibine kadar tüm adımların net kurallara bağlanacağını aktardı. Lischka ve Högl ayrıca, istihbarat teşkilatlarının Meclis Denetleme Kurulu tarafından etkin kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı. Lischka, söz konusu reformlarla ilgili yasa tasarısının Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından gelecek ayın içinde Bakanlar Kurulu’na sunması beklendiğini aktardı.

Högl ve Lischka, eyaletler düzeyinde de istihbarat teşkilatlarının reformuna bakışın genelde olumlu olduğunu, Kuzey Ren-Vestfalya’nın (KRV) bu konuda örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Anayasayı Koruma Teşkilatlarında zihniyet değişimine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Högl, bunun için de kadroya alanında uzman olanların alınması, özellikle de göçmenlerin oranının artması gerektiğini belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.