Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Silah satışında Meclis’i bilgilendirme zorunluluğu yok

Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, federal hükümetin silah ihracatına onay vermeden önce Federal Meclis’i bilgilendirme zorunluluğu olmadığına hükmetti. Böylece hükümetin, silah satışı öncesinde hangi ülkeye ne kadar silah satılacağı...

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2014 20:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2014 20:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya Federal Anayasa Mahkemesi, federal hükümetin silah ihracatına onay vermeden önce Federal Meclis’i bilgilendirme zorunluluğu olmadığına hükmetti. Böylece hükümetin, silah satışı öncesinde hangi ülkeye ne kadar silah satılacağı bilgisini paylaşma zorunluluğu olmayacak. Fakat buna karşılık federal hükümet, Federal Güvenlik Konseyi’n hangi ülkelere satış onayı verdiği ve miktarları hakkında milletvekillerinin verdiği soru önergelerine cevap vermek zorunda kalacak.

Federal hükümet, bu zamana kadar Federal Güvenlik Konseyi’nin verdiği satış onaylarını açıklamayı reddediyordu. Silah ihracatıyla ilgili kesin karar verilmediği sürece hükümet bilgi vermeyi geciktirebilecek. Mahkeme verdiği kararda Meclis kontrolünün ancak kesinleşmiş satışlar için geçerli olacağı vurgusunu yaptı.

Yeşiller Partisi Milletvekilleri Hans- Christian Strobele, Claudia Roth ve Katja Keul, 2011 yılında Güvelik Konseyi’nin Suudi Arabistan’a 200 leopar tankı ve Cezayir’e askeri malzeme satışına onay verip vermediği soru önergesine Federal Hükümet’in cevap vermemesi üzerine konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşımışlardı. Mahkeme Başkanı Andreas Vosskuhlekonuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada mahkemenin silah satışının sınırları veya kabul edilebilirliğini değil, Meclis’in bilgi alma hakkının sınırını değerlendirdiğini belirtti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.