Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Siirt'te 'Medreseler Ve Din Eğitimi Sempozyumu' düzenlenecek

Siirt Valiliği'nin ev sahipliğinde, Siirt Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliği ile "Medreseler ve Din Eğitimi Sempozyumu" düzenlenecek. 25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Siirt'te gerçekleştirilecek sempozyumda...

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2013 12:19
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2013 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Siirt'te 'Medreseler Ve Din Eğitimi Sempozyumu' düzenlenecek
Siirt Valiliği'nin ev sahipliğinde, Siirt Üniversitesi, Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliği ile "Medreseler ve Din Eğitimi Sempozyumu" düzenlenecek.
25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında Siirt'te gerçekleştirilecek sempozyumda akademisyenler medreseleri enine boyuna ele alınacak.
Üç gün boyunca uydudan ve internet üzerinden de canlı olarak yayınlanacak olan sempozyumla ilgili bilgi veren Siirt Valisi Ahmet Aydın, İslam kültür ve mirasının önemli kurumsal aktarım araçlarından birinin medreseler olduğunu ve uzun yıllar İslam kültür mirasının taşıyıcısı olduğunu belirtti.
Siirt'te ve özellikle Tillo'da bulunan medreselerin önemli bir misyon üstlendiklerini kaydeden Vali Aydın, bu bağlamda 25-27 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenecek sempozyumun Siirt için önemli olduğunu söyledi.
Sempozyuma başkanlık eden Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ise düzenlenecek sempozyum ile medreselerin bölgedeki etkisini ele alacaklarını ifade ederek, tanzimatla başlayan eğitimde modernleşme hamlesinin, mektep-medrese-tekke üçgenindeki karşılıklı yabancılaşmayla bu üç kurumun kutuplaşmasına sebep olduğunu vurguladı. Aksoy şöyle konuştu: "Medreseliler, mekteplileri dinsizlikle, diğerleri de bunları cahillik ve taassupla suçlamaktaydılar. Tam da bu noktada Said Nursi, mektep merkezli modernleşme anlayışı karşısında, mektebi reddetmeden medreseyi ayağa kaldıran, ikisini de tekkenin irfanıyla buluşturan bir model önermiştir. Said Nursi bu öneri ile aslında yeni hale uygun bir model medrese sunmaktadır. Sadece içe dönük, kapalı ve tam anlaşılamamış dini içerikli anlayıştan, zamanın ilcaatına uygun ama aynı zamanda klasik medrese anlayışını ötelemeyen bir anlayışı ortaya koyar. Ortaya konan bu öneri Said Nursi’nin kitaplarında ve satır aralarında projelendirilerek aktif hale gelmeyi bekliyor. Ama diğer tarafta medreseler de her türlü “hall” çabalarına rağmen belli bölgelerde hayatiyetini devam ettirmektedir."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.