Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanayi esnafı çırak bulamamaktan şikayetçi

Türkiye’de her alanda olduğu gibi oto sanayi esnafı da çırak bulamamaktan yakınıyor. Esnaflar yakın gelecekte mesleği devam ettirecek sanaatkarların yetişmeyeceğini belirtiyor. Yozgat 100. Yıl Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 40 yıldır kaporta...

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2014 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2014 18:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Sanayi esnafı çırak bulamamaktan şikayetçi
Türkiye’de her alanda olduğu gibi oto sanayi esnafı da çırak bulamamaktan yakınıyor. Esnaflar yakın gelecekte mesleği devam ettirecek sanaatkarların yetişmeyeceğini belirtiyor.

Yozgat 100. Yıl Sanayi Sitesi'nde yaklaşık 40 yıldır kaporta boya işi yapan Hacı Karaduman, çırak bulamadığı için ancak parça işleriyle geçimini sağladığını söyledi. Karaduman, "Eskiden en küçük iş yerinde en az 2 -3 çırak bulunurdu. Şimdi ise büyük iş yerlerinde ancak 2- 3 çırak bulunabiliyor. Diğer meslek dallarında olduğu gibi bizim sektörlerde de çırak bulmakta sıkıntı var. Bunun en önemli sebebinin eğitimin 8 yıla çıkarılmasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Çocuklarımızın daha iyi bir gelecek kurmalarını tabi ki isteriz. Fakat bu işlerden binlerce insan para kazanıyor. O yüzden okuyamayan meslek sahibi olamayan gençlerimiz bizim sektörlerimizde kendini yetiştirsin. Çıraklıktan başlayarak ustalaşıp kendi işini kurabilir ve hayatını buradan kazanabilir." dedi.

Motor ustası Yüksel Kıymazaslan da benzer ifadeler kullanarak, "Yaklaşık 30 yıldır sanayide oto tamir üzerine iş yapıyorum. Çırak sıkıntısı her sektörde var. Ben de kendi oğlumu yanıma alarak onu yetiştiriyorum. Oğlum liseyi bitirdi fakat bir yeri kazanamayınca yanıma aldım, burada en azından baba mesleği olan oto tamir işini öğrenmesini sağladım. Biz yıllardır bu işle evimizin geçimini sağladık. Ben evimi buradan kazandığım parayla aldım. Çocuklarımın rızkını yine buradan kazandım. Oğlum da kendi evine buradan kazandığıyla ekmeğini götürecek. İlerde belki çırak bulmak daha da zor bir hale gelecek." diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.