Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Samsun'a Orta Asya'dan kardeş şehir geldi

Samsun, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ile kardeş şehir oldu. Bugüne kadar birçok dünya şehri ile kardeş şehir protokolü imzalayan Samsun, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu bulunan Bişkek’e ayrı bir önem veriyor. İki şehrin büyükşehir...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 14:04
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 14:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Samsun'a Orta Asya'dan kardeş şehir geldi
Samsun, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek ile kardeş şehir oldu. Bugüne kadar birçok dünya şehri ile kardeş şehir protokolü imzalayan Samsun, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulu bulunan Bişkek’e ayrı bir önem veriyor. İki şehrin büyükşehir belediye başkanları arasında imzalanan kardeş şehir protokolünün ardından Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı İsa Ömürkulov, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a Kırgızistan’ın yerel kıyafeti çepken giydirip ülkenin simgesi olan kar leoparı anıtı hediye etti.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen kardeş şehir protokolü imza törenine Lenin Belediyesi ve meclis üyelerinden oluşan 7 kişilik heyetle gelen Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı İsa Ömürkulov, sempatik ve rahat tavırları ile ilgi odağı oldu. İmza töreni öncesinde duygularını dile getiren Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bişkek ile kardeş şehir olmanın kendileri için ayrı bir anlam taşıdığının altını çizdi.

Kırgızistan’ın Türklerin ana yurdu bölgesi olduğunu ifade eden başkan Yılmaz, “5 yıldır kardeş şehir ilişkilerini çok önemsiyor ve çok önemli hale getirmeye çalışıyoruz. Bunun amacı Samsunumuzu dışa açmak, dünya kenti haline getirmektir. Dünyanın başka ülkelerinde dostlukları, münasebetleri olan iktisadi, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan münasebetleri olan bir dünya şehri haline getirmeye yönelik çabalarımızın sonucudur. Biz Orta Asya ülkesini ana yurdumuz olarak kabul ederiz. Hepimizin ortak toprağı olan Kırgızistan ile kardeş şehir ilişkisi kurmaktan hakikaten bugüne kadar kurduğumuz kardeş şehirlerden farklı bir anlam taşımaktadır. Artık Samsun şehri artık onların. Bizim aramızda artık hiçbir fark yok. Bişkek’i kendi şehrim, insanları da kendi kardeşim gibi göreceğim. Bu kardeş şehir protokol olarak değil, önümüzdeki süreçte her alanda etkin münasebetler geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Bütün dünya’da yaşayan Türklerin atası, babası, yurdu, dini, kültürü bir olduğunun altını çizen Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı İsa Ömürkulov, “Buluşmadan memnuniyet duyuyoruz. Bu zamana kadar 70 sene başka ülkelerde yaşadık. Biz bağımsızlığa kavuşmamızın süresi 20 seneyi doldurdu. 20 sene bağımsız bir ülke için çok az bir vakittir. Bundan dolayı bizim her günümüz çok değerlidir. Her gün bizim için çok büyük mana ve değer taşımaktadır. Önceden yapılmamış işleri süratle yapmamız gerekiyor. Atalarımız, babalarımız, yurdumuz, dinimiz, kültürümüz birdir. Bütün olarak biz biriz. Bu kardeşliğimizi resmi olsun bir nevi imzalamak için geldik. Ülkeler arasındaki iş birliği ile kalmayıp belediye arasındaki kardeşliğimizi daha da pekiştirelim duygularıyla geldik. Buradaki işlerin hızla artması, yolların yapılması, stratejilerin uygulanması, insanlara hizmet için yapılanları çok beğendik. Samsun, ulaşımda tüm avantajları bulunmaktadır. Bişkek belediyesi ile lojistik işbirliği yapılmasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kardeş şehir protokolünün imzalanmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, meslektaşına seramik tablo ve Türk bayrağı hediye etti. Bişkek Büyükşehir Belediye Başkanı İsa Ömürkulov da Başkan Yılmaz’a Kırgızistan'ın milli giysisi Çepken giydirip ülkenin simgesi olan kar leoparı anıtı hediye etti.

Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra Kırgızistan bağımsızlığını ilan emiş, kentin adı Bişkek’e çevrilmişti. 874 bin kişinin yaşadığı hızla yenilenirken, Sovyet döneminde bulunan birçok sanayi kuruluşu bugün ya kapanmış ya da küçülmüş olarak üretimlerini sürdürüyor. Kent, Samsun’un yanısıra ABD’nin Kolorado ve Meriden, Ankara ve İzmir ile de kardeşlik yapıyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.