Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pegida taraftarları bu hafta da nefes alamadı

İslam karşıtlarına eylemler düzenleyerek göz açtırmayan Alman halkı, Frankfurt, Hannover, Münih ve Würzburg gibi şehirlerde boy gösterdi. Gösterilerde istenmeyen olaylar da meydana geldi. Özellikle Hannover ve Frankfurt’ta karşı karşıya...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İslam karşıtlarına eylemler düzenleyerek göz açtırmayan Alman halkı, Frankfurt, Hannover, Münih ve Würzburg gibi şehirlerde boy gösterdi. Gösterilerde istenmeyen olaylar da meydana geldi. Özellikle Hannover ve Frankfurt’ta karşı karşıya gelen Pegida taraftarları ve karşıt görüşlüler polise zor anlar yaşattı.

Vatansever Avrupalılar Batı’nın İslamlaştırılmasına Karşı (Pegida) adlı hareket her hafta düzenlediği eylemlerle Almanya’nın gündemine yerleşmeyi başarıyor. Bunun farkında olan karşıt görüşlü vatandaşlar da Müslümanlara ve İslam dinine yönelik nefretin önüne geçmek için eylem üzerine eylem düzenliyor.

“Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” sloganıyla 15 bine yakın Frankfurtlu da bu amaçla sokağa çıktı. Şehrin Römerberg merkezinde gerçekleştirilen gösteriye CDU, SPD, Yeşiller gibi siyasi parti üyelerinin yanı sıra aralarında Alevi Kültür Merkezi, DİTİB, Türk Toplumu, Türk Halkevi gibi 200’e yakın sivil toplum kuruluşları, kiliseler, cami cemiyeti ve sendikalar destek verdi. Gösteride konuşan Frankfurt Belediye Başkanı Peter Feldamann (SPD) “Bizim şehrimizde birçok şey için yer var, fakat ırkçılık, antisemitizm ve yabancı düşmanlığı için yer yok.” dedi.

Diğer taraftan aynı gün miting düzenleyen Pegida grubunun Frankfurt taraftarları ise ancak 100 kişiye yakın katılımcı ile sınırlı kaldı. Şehir merkezinde yer alan Hauptwache meydanında aşırı muhafazakâr Haidi Mund’un başında olduğu Pegida grubunun etrafını yaklaşık 4 bin 500 kişi de sararak miting yapmasına izin vermedi. Güvenlik güçleri herhangi bir saldırı olmaması için Pegida taraftarlarını koruma altına aldı,“Herkesin konuşmaya hakkı var” diyerek megafondan duyuru yaptı.

Yumurta, boya bombaları ve havai fişekleri fırlatan göstericilere güvenlik güçleri biber gazı sıkarak karşılık verdi. Çatışmalar sonucu bir polisin yaralandığı açıklandı. Pegida taraftarları ise polis eşliğinde meydandan uzaklaştırıldı. Hannover’de ise Hagida adı altında birleşen Pegida taraftarları ile karşıtların olaysız başlayan eylemleri çıkan arbede sonucu uzun sürmedi. Çıkan olaylarda en az on eylemci ve güvenlik görevlisi yaralandı, 42 kişi tutuklandı. Frankfurt’ta olduğu gibi burada da şişeler havada uçtu. Polis olay çıkaran eylemcilere biberli gazla müdahale etti. İlk önce İslam karşıtlarından oluşan 240 kişilik bir grup Opernplatz’ta toplandı.

Polisin verdiği bilgiye göre grup içinde birçok kişi maske taşıma yasağını ihlal edince geçici olarak tutuklandı. Karşıt gösteri ise 700 kişiden oluşan sol bir grup tarafından gerçekleştirildi. Bunlara bin kişiden oluşan ‘Kahverengi Yerine Rengarenk’ adını taşıyan bir grup eklendi. Grubun çok dinli bir dua için geldiği öğrenildi. Hagida taraftarlarının sayısı zamanla 2 bine yükselirken, 22 Hagida taraftarı ve 29 Hagida karşıtı hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Pegida adına Münih'te 'Bagida' ve Würzburg kentinde 'Wügida' adıyla yapılan İslam ve mülteci karşıtı gösteriye de vatandaşlar geçit vermedi. Münih'te yaklaşık 2 bin 300 kişi ve Würzburg'da yaklaşık 700 kişi herkese açık ve toleranslı bir toplum için yürüyüş yaptı. Pegida taraftarlarının sayısı ise bu sayının üçte biri kadardı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.