Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otoyol ücretine SPD şüphe, muhalefet ağır eleştiriyle yaklaşıyor

Federal Meclis’in otoyol ücreti ile ilgili yasa tasarısı üzerinde ilk okuma yapıldı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) vekiller tasarıda açıklığa kavuşturulması gereken konular olduğunu dile getirdi. Muhalefet ise Ulaştırma...

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2015 19:47
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2015 19:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Federal Meclis’in otoyol ücreti ile ilgili yasa tasarısı üzerinde ilk okuma yapıldı. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Partili (SPD) vekiller tasarıda açıklığa kavuşturulması gereken konular olduğunu dile getirdi. Muhalefet ise Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt’in (CSU) planlarını ‘çöpe atılmaya layık’ diye eleştirdi.

Büyük Koalisyon’un küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) ana icraatı olan ‘otoyol ücreti yasası’ tasarısı Federal Meclis’te ele alındı. “Altyapı vergisi” olarak isimlendirilen yasa tasarısı üzerinde yapılan ilk oturum tartışmalı geçti.

Federal Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt (CSU), karayolları geçiş ücreti projesini altyapı finansmanı konusunda ‘gerçek sistem değişikliği’ olarak savundu. Bu ücretin ‘adil, mantıklı ve doğru’ olduğunu vurgulayan Dobrindt, altyapı giderlerinin vergi üzerinden karşılandığını, yeni uygulama sayesinde şimdiye kadar bedava kullananlardan da ücret alınacağını belirtti. Dobrindt, bu proje sayesinde ek olarak 500 milyon Euro gelir elde edileceğine dikkat çekti.

İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti’den (SPD) projeye temkinli açıklamalar geldi. SPD Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Sören Bartol, Büyük Koalisyon Anlaşması’nda kararlaştırılan bu yasanın kabul edileceğini, ancak bazı konuların açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Ek olarak elde edilecek gelirlerin bürokratik işlemlere harcanması, kişisel verilerin kaydedilmesi ve uygulamanın sınır bölgelere etkisi gibi konuları dile getiren Bartol’un, “Hiçbir yasa tasarısı Federal Meclis’e sunulduğu şekilde kabul edilmiyor.” demesi dikkat çekti. Bartol ayrıca, yasa tasarısı üzerinde okuma ve tartışmalar için zamana ihtiyaç duyulduğunu, acele edilmemesi gerektiğini söyledi.

CSU’nun ulaştırma politikaları sözcüsü Ulrich Lange ise yasa tasarısının hızlı bir şekilde kabul edileceğini vurguladı. CDU’dan Steffen Bilger de ek gelirler sayesinde altyapıya yatırımın bütçenin durumuna bağlı olmayacağını savundu. Federal Hükümet, bu tasarıyı dört hafta içinde meclisten geçirmek istiyor. Muhalefet ise bu planın durdurulmasını talep etti. Sol Partili Herbert Behrens, “Otoyol ücreti ve bakan hemen tedavülden kaldırılmalı” dedi. Behrens, yabancı araç kullanıcılarını hedef alan bu ücreti ‘Pegida-Ücreti’ olarak değerlendirdi.

Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkan Vekili Oliver Krischer ise bu uygulamanın kayda değer ek getirisi olmadığını, aksine ‘bürokrasi canavarı’ oluşmasına sebep olacağını vurguladı. Karayollarına geçiş ücreti uygulamasının Avrupa Adalet Divanı’ndan döneceğini söyleyen Krischer, bu planın “CSU’nun münasebetsiz, saçma projeler çöplüğüne” atılması gerektiğini sözlerine ekledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.