Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ordu’nun ilk yemek kitabını tarih öğretmeni çıkardı

Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren Tan’ın 'Ordu Yemekleri' adlı kitabı yayımlandı. Ordu yörelerine ait, unutulmaya yüz tutmuş, yıllardır Orduluların tencerelerinde pişen, kaynayan yemekleri kitaplaştıran Tan’ın kitabına sponsorluğu...

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2015 18:04
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2015 18:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ordu’nun ilk yemek kitabını tarih öğretmeni çıkardı
Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren Tan’ın 'Ordu Yemekleri' adlı kitabı yayımlandı. Ordu yörelerine ait, unutulmaya yüz tutmuş, yıllardır Orduluların tencerelerinde pişen, kaynayan yemekleri kitaplaştıran Tan’ın kitabına sponsorluğu Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) üstlendi.

Ordu’ya ait yemek değerlerini kitaplaştırarak 'Söz uçar yazı kalır' düsturu ile beğeni toplayan ve kitabın basımında da sponsor olan ÜTSO Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Zor, Ordu Yemekleri isimli yemek kitabın tanıtımında yaptığı konuşmadı, ”Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu olarak aldığımız karar ile aynı zamanda benim meslektaşım olan Aynur Zeren Tan Hocam, Ordu ilimizde var olan yemek kültürümüzü gelecek nesle aktarmak adına bir kitap hazırlığı yaptı. Bizler de Ünye Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu güzel bilgiyi gelecek nesle aktarmada bir katkımız olsun istedik ve biraz olsun elimizi taşın altına soktuk. Bu bağlamda Ordu Yemekleri isimli yemek kitabının hazırlanmasında ve bu kitabın tanıtımına vesile olacak siz değerli basın mensubu arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

KİTAPTAKİ YEMEKLER ORDU’YA AİT UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YEMEKLERDİR

Kitabın yazarı Emekli Tarih Öğretmeni Aynur Zeren Tan da Ordu bölgesi başta olmak üzere Karadeniz bölgesinin yöresel ürünlerinin kullanılması ile ortaya çıkmış lezzetli tarifleri içinde barındıran bu kitap ve diğer yemek kitapları aslında birer anonim çalışma olduğunu belirtip şunları söyledi: "İnsanoğlu var olduğu günden bu yana gündelik hayatının en önemli işlevlerinden olan yemek yeme geleneğinin dünyanın farklı bölgelerinde farklı iklimlerden beslenerek oluşan bu zengin, renkli kültürün sadece bir parçasını sizlere aktarabilmek çabamızı hoşgörünüze sığınarak sizlerle paylaşıyorum. Ordu yemekleri kitabındaki tüm tarifleri kendim bir araya getirmiş olsam da birçoğu geçmişe ait birçoğu günümüzün özgün ve bir o kadar da yerel ürünleri ile yapılabilecek tariflerdir ve hepsi anonimdir. Bu kültürün o kadar çok baş aktörü ve aktristi var ki, 'En güzel yemekler anne yemekleridir' sözünden hareketle kitabımı izninizle hep özlediğim anneme ithaf ediyorum. Lezzetli yemek aşçıları, tüm ustalar Orta Karadeniz bölgesi tüm tarih boyunca adeta bağımsız ve tüm otoritelerden uzak Anadolu’nun denize ve deniz aşırı ülkelerinde Anadolu’ya, içlerine ulaşabildiği en kestirme yol üstündeki Ticaret Limanı özelliği nedeni ile çok renkli ve etnik çeşitliliği olan bir kültüre sahip olmuştur. Bu kültür yapısı zenginliği ise yemek kültüründe lezzet şölenine dönüşmüştür. İklimi nedeniyle sebze ve meyve bolluğu, deniz nedeni ile balık ve doğa zenginliği, kuşlar, hayvanlar derken büyükbaş hayvancılık ve her yönden dünya mutfaklarından beslenen bir yemek kültürü oluşmuştur."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.