Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrenciler meyve yesin diye ikram saatini değiştirdiler

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde özel bir okul, öğlen yemeği ile birlikte verilen meyvelerin öğrenciler tarafından yenmediğinin tespit edilmesinden sonra farklı bir uygulamaya geçildi. Meyveler öğrencilere öğlen yemeğinden iki saat önce...

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2014 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 21.11.2014 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Öğrenciler meyve yesin diye ikram saatini değiştirdiler
Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde özel bir okul, öğlen yemeği ile birlikte verilen meyvelerin öğrenciler tarafından yenmediğinin tespit edilmesinden sonra farklı bir uygulamaya geçildi. Meyveler öğrencilere öğlen yemeğinden iki saat önce bahçede ikram edilmeye başlandı. Uygulama öğrenciler tarafından beğeni ile karşılandı ve ikram edilen tüm meyveler tüketildi. Uyguluma okul yönetimi ve aileler tarafından da memnunlukla karşılandı.

Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde faaliyet gösteren Özel Çağlayan Gül-Aydın Mirkelam ilk ve ortaokulunda, öğrencilere yemekle birlikte verilen meyve ikramının yemeklerden iki saat öncesinden verilip daha faydalı olması sağlanıyor.
Özel Çağlayan Gül-Aydın Mirkelam ilk ve ortaokulu Müdürü Ahmet Dede, öğrencilerin öğle yemeği ile birlikte verilen meyveleri yemediklerini tespit ettiklerini ve bu sorunu çözmek için çalışma başlattıklarını belirtip, uzmanlarla görüştükten sonra kan değerinin düştüğü yemekten iki saat öncesinde öğrencilere okul bahçesinde ikram etme kararı aldıklarını söyledi. Uygulama sonrası öğrencilerin meyve tüketiminin arttığını ve ailelerden de olumlu tepki aldıklarını aktaran Okul Müdürü Dede şunları söyledi: "Bu çalışma sonucunda meyve tüketimi ile ilgili uzmanların; ’Meyve sindirimi tahminen 15 dakika olan besin maddesidir. Nedeni midede herhangi bir işi bulunmamaktadır. Hemen emildiği ve sindirildiği için ince bağırsağa geçer. Eğer meyve yemek sonunda yenirse, daha önce yenmiş ve sindirilmeleri için 2-3 saate ihtiyaçları olan besin maddelerinden dolayı kapısı kapalı olan mideye gelir. Meyve, sıcak ve nemli bir ortamda kalır. Bu da onun mayalanmasına ve diğer besin maddelerinin sindirim sürecini de bozarak barındırdığı vitaminlerin çoğunu kaybetmesine neden olur. Diğer besinlerle birleştiği için hazmı da zordur. Hatta fermente olup önce karbonhidrata, sonra da alkole dönüşmektedir. Bu nedenle hayatı süresince bir yudum içki içmediği halde siroz olan kişiler de olabilir. Hâlbuki meyveleri yemekten iki saat önce veya iki saat sonra yesek, ne kilo alırız, ne de siroz gibi hastalıklarla karşılaşırız.' şeklindeki tespitlerinden dolayı okul olarak biz de öğle yemeğinde verilen meyveyi öğrencilerin kan şekerinin düştüğü zamanda; yemekten iki saat öncesinde öğrencilerimize okul bahçesinde ikram etme kararı aldık“. şeklinde konuştu.

Dede, velilerden 'evde de çocuklar meyve yemiyordu, okuldaki bu uygulama ile çocuğumuz meyve yemeye başladı’ şeklinde dönüş aldıklarını ve ülke için faydalı olabilecek yeni model uygulamalar ortaya koymaya devam edeceklerini ifade etti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.