Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mülteciler için emekli ve gönüllü öğretmen aranıyor

Almanya'da belediyeler, mülteci akını karşısında sadece para sıkıntısı değil aynı zamanda gönüllü yardımcı sıkıntısı da çekiyor. Eksikliği en çok hissedilenler ise iltica başvurusunda bulunanlara Almanca öğretecek emekli öğretmenler....

Haber Giriş Tarihi: 05.05.2015 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 05.05.2015 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya'da belediyeler, mülteci akını karşısında sadece para sıkıntısı değil aynı zamanda gönüllü yardımcı sıkıntısı da çekiyor. Eksikliği en çok hissedilenler ise iltica başvurusunda bulunanlara Almanca öğretecek emekli öğretmenler.

Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) yerel politika sözcüsü Ingbert Liebig de emekli bir öğretmen olarak bu kesimden gelen gönüllülerin önemine dikkat çekiyor. Dilin entegrasyonun anahtarı olduğunu hatırlatan politikacı, “İltica başvurusunda bulunmuş olup kabul edilme ihtimali olanların mümkün olduğu kadar erken zamanda Almanca dersi alması gerekiyor. Bütün inisiyatiflerin katkısını beklediğimiz gibi emekli öğretmenleri de katkıda bulunmaya çağırıyoruz.” diyor.

Emekli öğretmenlerin gönüllü olarak Almanca öğretmesi fikri yeni değil. Kasım ayında Regensburg’da bir düzine emekli öğretmenin ayakta tuttuğu bir girişim bugün Bavyera çapında bin kadar öğretmenle gönüllü hizmet veriyor. Halk Eğitim Merkezleri’nin de (VHS) katkılarıyla bu sayının temmuz ayı sonunda 2 bin olması bekleniyor. Bu öğretmenler sadece Almanca öğretmede değil, aynı zamanda devlet dairelerine başvurularda veya form doldurmada da yardımcı oluyorlar.

Politikacılar bu örneğin Almanya çapında yaygınlaşmasını istiyor. Ancak istekleri bununla sınırlı değil. Almanya’ya mülteci çocuklarının çok olduğu sınıflarda boş derslere girecek emekli öğretmen de aranıyor ve bu insanları dinlenme çağında tekrar okula çağırmak kolay değil. Cuma günü gerçekleşecek ‘Mülteci Zirvesi’nde konuşulacak konulardan biri de bu olacak. Başbakan Angela Merkel (CDU) ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel’in katılacağı zirvede, eyalet ve federal yönetim tarafından yarı yolda bırakıldıklarını düşünen belediyelere CDU’lu politikacılar destek verecek.

CDU/CSU kanadının yerel politika çalışa grubunun hazırladığı bir deklarasyonda mülteciler için daha fazla Almanca kursu isteniyor. Devletin, entegrasyonu sayıları giderek artan mülteciler karşısında gönüllüler olmadan başaramayacağından yola çıkan politikacılar ayrıca Federal Gönüllüler Hizmeti’nin çalışmalarının genişletilmesini istiyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.