Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Merkel’den Yahudi-Müslüman ayırımı yapılmaksızın özgürlükler vurgusu

Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin inisiyatifiyle Berlin’deki Federal Meclis’in yanı başında bulunan tarihi Brandenburger Tor kapısı önünde hafta sonu düzenlenen Yahudi karşıtlığıyla mücadele mitinginde Müslümanlar ile ibadethanelerine...

Haber Giriş Tarihi: 15.09.2014 19:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.09.2014 19:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin inisiyatifiyle Berlin’deki Federal Meclis’in yanı başında bulunan tarihi Brandenburger Tor kapısı önünde hafta sonu düzenlenen Yahudi karşıtlığıyla mücadele mitinginde Müslümanlar ile ibadethanelerine de sahip çıkıldı.

Başbakan Angela Merkel, Almanya’da son dönemlerde artan camileri hedef alan saldırılara da dikkat çekerek, “Camilere yönelik saldırıları da kabul etmiyoruz. Güvenlik birimlerimiz bunlara yönelik yapılan saldırıları da tutarlılıkla takip etmektedirler.” mesajını verdi.

Merkel, “İster Yahudi, ister Müslüman veya Hıristiyan olsun, başkasının inancına, kültürüne saygı gösterilmesini istiyor, bundan tarafa tavır alıyoruz. Ülkemizde barışçıl ve gelişen bir ortak yaşam istiyoruz. Bizim saygı mesajımız budur.” dedi. Alman hükümeti mevcut söylem üzerinden net bir mesaj vererek, Müslümanlara da Yahudilere olduğu gibi saygı duyulması gerektiğini halka hatırlattı.

Almanya’da yaşayan Müslümanların çoğunluğunun Yahudilere yönelik nefret söylemini benimsemediğini belirten Almanya Yahudiler Merkez Konseyi Başkanı Dieter Graumann ise yine de Müslüman kuruluşların Antisemitizmle mücadelede daha etkin olmalarını istedi. Cami saldırılarına da dikkat çeken Graumann, “Mevcut saldırıları tüm kalbimizle kınıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere devletin tüm zirvesinin ve tüm siyasi partilerin başkanlarının hazır bulunduğu mitinge polis verilerine göre sadece 8 bin kişinin ilgi göstermesi ise dikkat çekti. Merkel, konuşmasında Almanya’da 100 bin Yahudi’nin yaşadığını hatırlatmıştı. Miting öncesi geniş çaplı reklam kampanyası yürütüldü.

Bu arada, Dünya Yahudi Kongresi kuruluşundan itibaren ilk kez Almanya’da toplandı. Yapılan etkinlikte konuşan Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, annesinin doğup büyüdüğü Polonya’nın Breslau şehrinde yetişen ve Almanya’nın fikir hayatında büyük katkılar yaptığını belirttiği Yahudi düşünürlerden örnekler vererek Yahudi düşmanlığı ile mücadele edileceğini kaydetti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.