Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mavi kartlılar borçlanabilecek, doğumlar sigorta girişi sayılacak

Torba yasada yurtdışı emeklilik başvuru yapacaklar için en önemli değişikliklerin başında Mavi Kart sahiplerinin yurtdışı borçlanma yapabilecek olmaları ve bunlardan başvuru tarihinde Türk vatandaşı olma zorunluluğu istenmeyecek olması...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 20:08
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 20:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Torba yasada yurtdışı emeklilik başvuru yapacaklar için en önemli değişikliklerin başında Mavi Kart sahiplerinin yurtdışı borçlanma yapabilecek olmaları ve bunlardan başvuru tarihinde Türk vatandaşı olma zorunluluğu istenmeyecek olması geliyor. Türkiye’de önceki gün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçen torba yasada yurt dışından emeklilikle ilgili hükümler özellikle mavi kartlılara müjde oldu. Yurtdışı borçlanmada Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) vatandaşı dava açmaya zorlayan mavi kartlıların borçlanması ve yurtdışındaki ilk sigorta girişlerinin kabulü konusunda 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren torba yasa ile lehte hükümler getirilmişti.

Yasa Resmi Gazete’de yayımlanmasına rağmen SGK’nın uygulamayı nasıl yapacağı merakla bekleniyordu. Nihayet SGK 29 Eylül 2014 tarihli ve 2014/27 sayılı genelge ile yurtdışı borçlanmaya ilişkin yeni uygulamaları teşkilatlarına gönderdi.

MAVİ KARTLILARIN BAŞVURULARI REDDEDİLMEYECEK

Buna göre 3201 sayılı yasada yapılan değişiklikler doğrultusunda doğumla Türk vatandaşı olup izinle Türk vatandaşlığından çıkan Mavi Kart sahipleri yurtdışı borçlanma yapabilecek ve bunlardan başvuru tarihinde Türk vatandaşı olma zorunluluğu istenmeyecek. Yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014 tarihinden sonra mavi kartlı vatandaşların başvuruları diğer şartları da yerine getirdikleri takdirde kabul edilecek, borçlanma işlemleri yapılacak.

11 Eylül tarihinden önce yurtdışı borçlanma için başvuran mavi kartlılardan başvuruları henüz reddedilmeyenlerin borç tahakkukları yasanın yürürlük tarihi itibarıyla gerçekleştirilecek. Yani 11 Eylül tarihinde geçerli borçlanma bedeli üzerinden borçlanacakları miktar hesaplanacak. Örneğin 1 Temmuz tarihinden önce başvurup henüz başvurusu reddedilmeyen mavi kartlının başvurusu, başvurduğu tarihteki geçerli olan asgari günlük borçlanma bedeli 11,424 TL’den değil, 11 Eylül tarihi itibariyle geçerli olan 12,096 TL’den hesaplanarak tahakkuku yapılacak.

11 Eylül tarihinden önce borçlanma talepleri reddedilenler ise, 29 Eylül tarihinden itibaren 3 ay içerisinde yeniden müracaat etmeleri halinde borçlanma işlemleri yine yasanın yürürlük tarihi olan 11 Eylül 2014 tarihine göre sonuçlandırılacak. Dolayısıyla bu vatandaşlarımızın başvuru için 29 Aralık 2014 tarihine kadar zamanları bulunuyor.
Ancak daha önceki uygulamada olduğu gibi mavi kartlı vatandaşlarımızın borçlanma hakkından yararlanabilmeleri için borçlanmak istedikleri sürede Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunduğundan Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra yurtdışında geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadınlığı süreleri borçlanma kapsamında değerlendirilmeyecek. Dolayısıyla bu vatandaşlarımız sadece yurtdışında 18 yaşından sonra ve Türk vatandaşlığında geçen sürelerini borçlanabilecekler.

SÖZLEŞMELİ ÜLKELERDEKİ İLK SİGORTA GİRİŞLERİ TÜRKİYE İÇİN DE GEÇERLİ

Bundan böyle uluslararası sosyal güvenlik sözleşmelerinde Türk sigortasına girişinden önce akit ülke sigortasına girdiği tarihin Türk sigortasına girdiği tarih olarak kabul edileceğine ilişkin özel hüküm bulunan ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların akit ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecek.
Türkiye ile Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Bosna-Hersek, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İsviçre, Kanada, Kebek, KKTC, Lüksemburg, Makedonya ve Slovakya arasında yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerinde ilk sigorta girişinin Türkiye’de de sayılacağına dair hüküm bulunmakta.

Örneğin, Türkiye’de SSK kapsamında 1 Haziran 2014 tarihinde, Almanya’da ise 1 Ocak1983 tarihinde çalışmaya başlayan sigortalı Almanya’da 1 Ocak 1983-31 Aralık1997 süresinde geçen 5400 gün çalışmasını borçlanmıştır. Adı geçen adına tahakkuk ettirilen borç miktarını 12 Eylül 2014 tarihinde ödemiş ve 12 Eylül 2014 tarihinde aylık talebinde bulunmuştur. Bu durumda ilgilinin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi 1 Ocak 1983 olarak dikkate alınacak ve aylığa hak kazanıp kazanmadığının tespiti bu tarihe göre yapılacaktır.

Genelge ile daha önce yargı organları arasında dahi sigorta başlangıcı olup olmadığı konusunda ihtilaf bulunan sigorta girişleri de açıklığa kavuşturuldu. Buna göre bu ülkelerin hizmet cetvellerinde sigortalılık süresi olarak bildirdiği işsizlik ödeneği, hastalık ödeneği, intibak parası, sigortadan muaf cüzi çalışma, çocuk yetiştirme süreleri, bakım süreleri, borçlanma yoluyla ödenen primlere ait süreler, isteğe bağlı prim ödeme süreleri ve benzeri sürelerin başlangıç tarihleri de ilk işe girişin tespitinde dikkate alınacak. Böylelikle kamuoyunda çok tartışma yaratan doğum ve çocuk yetiştirme sürelerinin de sigorta başlangıcı sayılacağı açıklığa kavuşturulmuş oldu.

SİGORTA PRİMLERİNİ ALANLARA HAK

Diğer tartışmalı konuda Almanya’dan sigorta primlerini iade alanlarla İsviçre’den prim transferi yapıldıktan sonra borçlanılan sürelerdeki çalışmaya başlanılan tarihin Türkiye’de ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilip edilmeyeceği konusuydu. Genelge ile bu konuda son nokta kondu ve bunlarında sigorta girişi olarak kabul edileceği hükme bağlandı. Bu sigorta girişleri yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül tarihinden sonra yapılan maaş bağlama müracaatlarında değerlendirilecek.

Bu tarihten önce sözleşmeli ülkelerdeki ilk işe giriş tarihinin esas alınarak aylık bağlanması talebinde bulunanların ise, talepleri reddedilmeyecek ve aylığa hak kazanma koşullarının da yerine getirilmesi kaydıyla 11 Eylül 2014 tarihini takip eden aybaşı itibarıyla aylıkları bağlanacak.11 Eylül’den önce aylık talepleri reddedilenlerin, 29 Eylül’den itibaren 3 ay içerisinde yeniden müracaat etmeleri halinde aylığa hak kazanma koşullarının da yerine getirilmesi kaydıyla 11 Eylül 2014’ü takip eden aybaşı itibarıyla aylıkları bağlanacak. Söz konusu 3 aylık süreden sonra müracaat edenlerin talepleri ise talep tarihi esas alınarak sonuçlandırılacak.

Yurtdışında geçen ev hanımlığının başlangıcı sigortalılık girişi olarak kabul edilmeyecek.

DAVA AÇANLARIN DURUMU

Torba yasanın yürürlük tarihi olan 11 Eylül 2014 tarihinden önce başvurup ret cevabı üzerine dava açan, ancak henüz davaları sonuçlanmamış mavi kartlıların davalarından vazgeçmeleri ve havaleli feragat dilekçelerini ekleyerek kuruma başvurmaları halinde borçlanma tahakkukları borçlanmaya esas başvurdukları o tarihte tercih ettikleri prime esas günlük kazanç üzerinden hesaplanacak.

İlk sigorta girişleri ile ilgili 11 Eylül 2014 tarihinden önce başvurup red cevabı alanlar ve dava açan, ancak henüz davaları sonuçlanmamış vatandaşların da davalarından vazgeçmeleri ve havaleli feragat dilekçelerini ekleyerek kuruma başvurmaları halinde, yurtdışındaki ilk sigorta girişlerine göre emekli aylığına hak kazanıp kazanmadıkları tespit edilecek. Şartların yerine gelmesi halinde emekli aylığına müracaat ettikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren geriye dönük olarak emekli aylıkları bağlanacak.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.