Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konya Ovası’na trafo hırsızları dadandı

Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar, Konya Ovası’nda trafolara dadandı. Hırsızlar Altınekin, Çumra ve Karapınar gibi ilçelerde tarım arazilerindeki trafoların içindeki yağı ve bakır telleri çalıyor. Hırsızların yaklaşık 500 TL...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Konya Ovası’na trafo hırsızları dadandı
Kış mevsimini fırsat bilen hırsızlar, Konya Ovası’nda trafolara dadandı. Hırsızlar Altınekin, Çumra ve Karapınar gibi ilçelerde tarım arazilerindeki trafoların içindeki yağı ve bakır telleri çalıyor. Hırsızların yaklaşık 500 TL hurda parası için çaldığı ve tahrip ettiği trafolar, devletin on binlerce TL zarara sokuyor.

TRAFO YAĞI VE BAKIR TEL İÇİN ÇALIYORLAR
Konya Ovası'na dadanan trafo hırsızları, köylüleri canından bezdirdi. Daha çok ilçe köylerde yaşanan trafo hırsızlığında son zamanlarda büyük artış meydana geldi. İlçelerde yaşanan hırsızlık olaylarının başında, tarlalarda bulunan elektrik trafolarının içerisindeki bakır teller ile trofaların soğutulmasında kullanılan yağların çalınması geliyor. Kuyuların elektrik trafolarını ve içindeki yağı çalan hırsızlar yaz kış dinlemiyor. Hırsızlık olayları köylüleri hem mağdur ediyor hem de kooperatfilere ve çiftçilere mali yönden ciddi zararlar veriyor. Köylüler, trafo hırsızlarına karşı kendi yöntemleriyle engel olmaya çalışırken, diğer taraftan da hırsızlara karşı caydırıcı cezalar verilmemesinden yakınıyor.
‘HIRSIZI KÖYLÜNÜN ELİNDEN JANDARMA ZOR ALDI’
Son aylarda büyük artış yaşanan trafo hırsızlığının son örneği Altınekin ilçesine bağlı Dedeler Mahallesi’nde yaşandı. Elektrik trafolarını bulundukları direklerden düşüren hırsızlar, içindeki motor yağı ve değerli malzemeleri çalarak ortadan kayboldu. Jandarma olayla ilgili soruşturma başlatırken köylülerse kurumların yeterli önlem almamasından yakındı. Altınekinli Ahmet Tekeli, yaşanan hırsızlık olaylarının önüne bir türlü geçilemediğini dile getirdi. Altınekin ve mahallelerinde daha önce de buna benzer hırsızlık olaylarının yaşandığını söyleyen Tekeli, "Geçen yıl da trafolar çalınmıştı. Köylüler, trafo hırsızlarını suçüstü yakalayınca linç girişimi olmuş, jandarma köylülerin elinden hırsızları zor almıştı. Aradan bir yıl geçti. Fakat önlem alınmadı.” dedi.
KÖYLÜ, TARLAYA KAMERALI OTOMASYON SİSTEMİ KURUYOR
Trafo hırsızlığı nedeniyle canından bezen çiftçiler, çareyi tarlalarına kameralı otomasyon sistemi kurmakta buluyor. Bazı çiftçiler ise su kuyuları için kullanılan trafoları kış mevsimi geldiğinde tarlalardan söküp evine götürüyor. İlkbaharın gelmesiyle birlikte tekrar tarladaki yerine yerleştiriyor.
KAMERA KURUYORUZ, HIRSIZ ONU DA ÇALIYOR
Konya Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Şaban Güven, trafo hırsızlarının bir çete olduğunu düşünüyor. Hırsızlara karşı caydırıcı önlemlerin alınmadığını ifade ederek “Bunu yapanların bir iki kişi değil de, çete halinde olduklarını düşünüyorum. Bu hırsızlara karşı ciddi bir yaptırım bile yok. Şikayetçi karakoldan çıkmadan hırsızlar çıkıyor. Güvenlik kameraları ve alarm bile işe yaramıyor. Onları da çalıyorlar. 3-5 kuruş kazanacağız diye kooperatiflerimize ciddi mali zarar veriyorlar. Ne yapacağımızı şaşırdık. Hırsızlara iyi bir suç verilirse belki bunların önü kesilir. Maalesef kanunlar hırsızlara yeterli cezayı vermiyor” dedi. Alibeyhüyüğü beldesinde ise, hırsızlık olaylarına karşı, 2011 yılında otomatik olarak devreye giren otomasyon sistemi kuruldu. Otomasyon sisteminin deneme aşamasında dahi, 3 kişinin kablo çalmaya çalışırken sistem sayesinde yakalandığı ortaya çıktı.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.