Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Kış öncesi aracınıza detaylı bir bakım yaptırın"

Havaların soğumasıyla birlikte araçlarda kışlık bakımın yapılmaması, önlemlerin alınmaması üzücü olaylarla sonuçlanacak hem maddi hem de can kayıplarına yol açabiliyor. Otomotiv tamir ustaları soğuk havanın araçta var olan problemleri...

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2014 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2014 13:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
"Kış öncesi aracınıza detaylı bir bakım yaptırın"
Havaların soğumasıyla birlikte araçlarda kışlık bakımın yapılmaması, önlemlerin alınmaması üzücü olaylarla sonuçlanacak hem maddi hem de can kayıplarına yol açabiliyor. Otomotiv tamir ustaları soğuk havanın araçta var olan problemleri daha da artırabildiğini belirterek sürücülere kış öncesi araçlarına detaylı bir bakım yaptırmalarını öneriyor.

Malatya Sanayi Sitesi’nde 25 yıldır otobakım-tamir ustası olan Metin Yağız, kış için araç bakımı yaptırmanın zorunluluk olduğunu belirtti. Araç bakımının ihmale gelmeyeceğini, sonraya bırakılan bütün küçük arızaların ciddi hasarlara yol açabildiğini vurgulayan Yağız, bakımı yapılmayan araçların kaza yapma riskinin daha fazla olduğunu ifade etti.
“Bakımlı bir araçla kış koşullarında sürüş çok zevklidir” diyen Yağız, “'Bakımla ayrıca aracınızın ömrü uzar ve satış fiyatı yüksek olur. Periyodik bakım, araç kullanıcılarını sıkıntılardan kurtarabilir. Bu nedenle koruyucu kış bakımı bir zorunluluktur. En iyi planlama kılavuzu, aracın kataloğudur. Kataloğu okuyarak, imalatçının önerilerine ve servis takvimine uymalıdırlar” dedi.

Yağız, kışa girmeden önce araç kullanıcılarının alması gereken bazı önemli önlemleri ve uyarıları ise şu şekilde sıraladı: “Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlatılmalıdır. Hava, yakıt, PCV, vb. filtreleri belirtilen sürelerde değiştirilmelidir. Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmeli. Motorun yağını ve yağ filtresi katalogda belirtilen sürelerde değiştirilmelidir. Soğutma sistemi iki yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır.
Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerektiği için akü kontrol edilmeli. Kutuplar ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak katkı sağlar. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bir bezle temizlenmelidir. Frenlerin eşit tuttuğunda emin olunmalı, frenlerin bir tarafa çekmesi tehlikeli kaymalara sebep olabilir. Bilindiği gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınn metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için, mümkünse, araç en az iki defa yıkanmalıdır. İyi bir cilalama da gereklidir. Kış güvenliği açısından araçta cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ışıldak, reflektör gibi), alet kutusu, akü şarj kablosu, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, takoz, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, kağıt havlu, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı; uzun yolculuklar için ayrıca bir paket mum, bir miktar yüksek enerjili kuru gıda, su, ekstra yıkama suyu, battaniye ve gerekli ilaçları bulundurulmalıdır.''

ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI 1 ARALIK'TA BAŞLIYOR

Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık Pazartesi günü başladığını söyleyen Yağız, “Kış öncesi en önemli tedbir kış lastiğinin takılması olacaktır. Zaten bu yasalarla zorunluluk haline getirildi. 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. Kurala uymayanlara 519 lira para cezası uygulanıyor. Kar lastiği olmayan araçlar trafiğe çıkartılmıyor.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.