Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karslıoğlu: AB değerleri bizim için önemli

Deutsche Gesellschaft e.V. derneğinin düzenlediği ‘Türkiye ve Avrupa Birliği’ başlıklı toplantıda Türkiye ve Avrupa Birliği tartışıldı. Toplantıya katılan Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Türkiye için AB değerlerinin önemli...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Deutsche Gesellschaft e.V. derneğinin düzenlediği ‘Türkiye ve Avrupa Birliği’ başlıklı toplantıda Türkiye ve Avrupa Birliği tartışıldı. Toplantıya katılan Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Türkiye için AB değerlerinin önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu Avrupa Birliği değerlerinin, Türkiye için Avrupa Birliği üyeliğinden bağımsız olarak önem taşıdığını söyledi. Büyükelçi Karslıoğlu önceki akşam Berlin'de Stiftung Wissenschaft und Politik isimli düşünce kuruluşundan Dr. Yaşar Aydın ve Migazin isimli internet haber sitesinden Hakan Demir ile beraber Deutsche Gesellschaft isimli derneğin ‘Türkiye ve Avrupa Birliği’ başlıklı toplantısına katıldı.

Burada gündeme gelen soruları cevaplandıran Büyükelçi Karslıoğlu, Avrupa Birliği konusunda Türkiye´de anketlerin Türk halkının AB üyeliğine inancının gerilediğini gösterdiğini ve üyeliğin önündeki en büyük engel olarak da birinci sırada Almanya´yı gördüğünü kaydetti.

Ancak Avrupa Birliği’ne üyelik ile Avrupa Birliği değerlerinin farklı olduğunu ve Türkiye’nin Avrupa Birliği değerlerini önemsediğini kaydetti. Büyükelçi Karslıoğlu Türkiye´nin bir bütün olarak Avrupa Birliği yerine Avrupa birliği için başarılı olan Almanya ve Avusturya gibi ülkeleri örnek aldığını da sözlerine ekledi.

Gezi Parkı olaylarına da değinen Büyükelçi Karslıoğlu, bu olaylarda polisin tecrübesiz davranmasının rol oynadığını söyledi. Gezi Parkı olaylarından sonra kurulan parti konusunda ise Karslıoğlu, “Ben bu hareketten Türkiye için Yeşil bir hareket çıkmasını isterdim. Ancak şu an kurulan parti için pek şans görmüyorum. Bu parti seçime girse belki yüzde 0,01 oy alır.” şeklinde konuştu.

Vize konusunda ise Büyükelçi Karslıoğlu, “Dış politikada çıkarlar önemlidir. Bizim işadamlarımız Almanya yerine daha kolay vize aldıkları için Amerika'yı, İtalya'yı veya Fransayı tercih ediyor. Eğer Almanya vizeyi kaldırmayı kendi çıkarları için uygun görürse kaldırır. Ben artık görüşmelerimde bu konuyu dile bile getirmiyorum.” açıklamasında bulundu.

Ergenekon davalarının Avrupa Birliği standartlarına uygunluğu konusundaki görüşü sorulduğunda ise Büyükelçi Karslıoğlu, “Yargılamada sorun varsa bu Avrupa Adalet Divanı’na taşınır ve orada düzeltilir. Ancak birilerinin darbe yapmak gibi bir girişimi olduğu da herhalde gerçek.” diye konuştu.

Toplantıdaki diğer konuşmacılardan Dr. Yaşar Aydın da Gezi Parkı olaylarının çıkmasının tesadüf olmadığını söyledi. AK Parti iktidarının 2010 yılındaki referandumdan sonra demokratikleşmeyi yavaşlattığını ve ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter yönetim şeklinin tepkilere yol açtığını iddia etti.

Türkiye için Avrupa Birliği perspektifinin demokratikleşmenin rotası olması açısından hala önemli olduğunu kaydeden Yaşar Aydın Gezi Parkı'ndan çıkan partiye ise şans tanımadı ve “Birinci olarak bu parti bir tartışmadan ortaya çıkmadı. Ayrıca bu partinin solda iki partiye karşı kendini göstermesi son derece zor olacaktır.” dedi.

Migazin'den Hakan Demir ise yeni partinin geleceğinin seçim sisteminde ve yüzde 10'luk barajın düşürülüp düşürülmemesine bağlı olduğunu söyledi. Barajın kalması halinde birçok seçmenin oyunun boşa gitmemesi için bu partiyi seçmeyebileceğini, ancak barajın konuşulduğu gibi yüzde üç sınırına çekilmesi halinde bu parti için şans doğabileceğini söyledi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.