Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kahta artık modern seracılıkla anılacak

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kahta ilçesine kurulan modern seralarda incelemelerde bulundu.Vali Mahmut Demirtaş; Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ve TPAO Bölge Müdürü Savaş Bütün...

Haber Giriş Tarihi: 01.11.2013 17:07
Haber Güncellenme Tarihi: 01.11.2013 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kahta artık modern seracılıkla anılacak
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kahta ilçesine kurulan modern seralarda incelemelerde bulundu.

Vali Mahmut Demirtaş; Vali Yardımcısı Yunus Emre Altıner, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ve TPAO Bölge Müdürü Savaş Bütün ile birlikte Kahta ilçesine giderek, kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı ve tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi projesi kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce Kahta ilçesine kurulan seralarda incelemelerde bulundu. İnceleme gezisinde Kahta Kaymakamı Metin Esen ve diğer yetkililer de hazır bulundu.

Seralarla ilgili yetkililerden bilgi alan Vali Mahmut Demirtaş, “Kahta ilçesinin seracılık açısından büyük bir öneme sahip olduğunu kaydederek, “TPAO’nun petrolle beraber çıkarmış olduğu sıcak suyun sera ısıtılmasında kullanılmasına başlanması ile bölgede tütüne alternatif jeotermal seracılık yaygınlaşmaya başladı. Bölgemizde sera kurma konusunda talep giderek artmaktadır. Bunun en önemli etkeni ise gelişen modern seracılıkla beraber kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyulmasıdır.” dedi.

Kahta ilçesinde eğitim amacı ile kurulan 2 bin metrekarelik sera projesinin İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklendiğini belirten Vali Demirtaş, “Burada modern teknoloji ile kurulan seralarımız 2 bin metrekare alana sahip, dünyada seracılık alanında en gelişmiş teknolojilerin kullanılacağı modern seralar. Isıtma, gübreleme, sulama, havalandırma, ilaçlama, gölgelendirme ve nem kontrolü bilgisayarlı ve otomatik olarak yapılıyor. Bu seralarımız bölgemiz insanına geleneksel tarım dışında yeni üretim teknikleri ve yeni ufuklar kazandıracak. Seralarda organik tarıma yakın olması açısından domates yetiştiriliyor. Seralarda yetiştirilen domates çiçekleri bombus arılarıyla dölleniyor. Seralarda dekar başına 30-35 ton verim hedefleniyor.” şeklinde konuştu.

Bu modern sistem ile mevcut yöntemlerle alışılagelmiş klasik tarımdan, modern tarım sistemine geçişi yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Vali Demirtaş, şöyle devam etti: “Bu yöntemle üreticiyi birim alana ekonomik getirisi yüksek alternatif ürün yetiştiriciliğine yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Isıtma serada ciddi anlamda bir maliyet. Maliyetin yüzde 70’i ısıtmadan. Bunu da TPAO Bölge Müdürlüğümüz karşılamaktadır. Bu sera 450 bin liraya mal oldu. İnşallah bundan sonra burada ürün elde edeceğiz. Bu örnek bir projedir. Bizim amacımız devlet olarak domates satmak değildir. Amacımız, Adıyamanlı vatandaşlarımızı ve üreticilerimizi alternatif kaynaklara yönlendirmek ve birim alana ekonomik getirisi yüksek ürün yetiştiriciliğine yönlendirmektir. Biz ileride bunu özel sektörde bir vatandaşımıza da devredebiliriz. Tek amacımız örnek bir proje yapıp, bu örnek projeyi vatandaşlarımıza göstermektir. Bunda da başarılı olduğumuzu görüyoruz."

Yakın bir zamanda Kahta ilçesinde İpekyolu Kalkınma Ajansının da desteği ile 200 dönüm arazi üzerinde Eşanjör sistemi kuracaklarını ifade eden Vali Mahmut Demirtaş, “Bu Eşanjör sistemi ile sıcak suyu diğer 200 dönümde kurulan özel sektördeki vatandaşlarımıza dağıtmayı düşünüyoruz. Yani burası artık bir sera deposu olacaktır. Adıyaman kaynaklarını burada çok daha farklı kullanacak ve toprakların üzerinde sadece buğday ekilmeyecektir. Bundan sonra gelir düzeyi çok daha yüksek ürünler ekecektir.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.