Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kabuklu fiyatına kestane şekeri satılıyor, Bursalı üretici şaşkın

Bursa’nın simge ürünlerinden kestane şekeri, şehrin ana caddelerinde kilosu 10 liradan satılıyor. Dünyanın dört bir tarafına kestane şekeri ihraç eden ve kabuklu kestanenin kilosunun 10 lira olduğunu belirten üreticiler ise, bu fiyata kestane...

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2015 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2015 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kabuklu fiyatına kestane şekeri satılıyor, Bursalı üretici şaşkın
Bursa’nın simge ürünlerinden kestane şekeri, şehrin ana caddelerinde kilosu 10 liradan satılıyor. Dünyanın dört bir tarafına kestane şekeri ihraç eden ve kabuklu kestanenin kilosunun 10 lira olduğunu belirten üreticiler ise, bu fiyata kestane şekeri satılamayacağını belirterek tüketiciyi merdiven altı üretim konusunda uyarıyor.
Türkiye, kestane üretiminde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. En fazla üretim Aydın’da yapılıyor. Aydın'ı İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Kütahya, Manisa, Denizli ve Bursa takip ediyor. Bu illerde üretilen kestanenin büyük bir bölümü ‘kestane şekeri’ yapılmak üzere Bursa’ya gönderiliyor. Önceki yıllarda ortalama 25 bin ton olarak gerçekleşen kestane rekoltesi, ağaçlarda görülen hastalıklar ve olumsuz hava koşulları sebebiyle 15 bin tona kadar geriledi. Rekolte düşüşü, kabuklu kestanenin kilosunun 10 TL’ye yükselmesine neden oldu. Geçtiğimiz yıl 6-7 liraya satılan kestane, bu yıl 10 liradan alıcı bekliyor.
Yüksek fiyatı ile dikkat çeken kestane şekerinin kilosu ise 25 lira ile 50 lira arasında değişiyor. Ancak son dönemde özellikle ana arterlerde, yol kenarlarında ve şehrin merkezinde kurulan tezgahlarda kilosu 10 liraya kestane şekeri satılmaya başladı.
Bursa’dan dünyanın birçok ülkesine Kardelion markası ile kestane şekeri ihraç eden Kardelen Kestane Şekeri Kalite Kontrol ve Ar-Ge Yöneticisi Ebru Aygün, sektörde karşılaştıkları en önemli sorunun merdiven altı üretim olduğuna söyledi.
Yol kenarlarında kilosu 5 TL’ye 10’TL’ye kestane şekeri satıldığını dile getiren Aygün, şunları ifade etti: “Biz bunun doğruyu yansıttığını düşünmüyoruz. Çünkü kabuklu kestanenin kilosunu 10 TL’den aldığınız zaman, buna kabuk firesini, çürük firesini, şeker ve işçiliği de katarsanız, kestane şekerinin kilosunu 10 TL’ye satmanız mümkün değil. Piyasada böyle ürünlerin varlığı tüketicide şüphe oluşturuyor. Hiç kestane şekerinin tadını bilmeyenler, Bursa’dan geçerken önemli karayollarının üzerinde bunlardan yiyorlar ve Bursa Kestane Şekeri’ni yanlış tadarak, ‘kestane şekeri bu muymuş’ diye bir önyargıya kapılıyorlar.”
Denetimler yapılarak bu tarz satışlara izin verilmemesi gerektiğini ifade eden Aygün, “Gördüğümüz kadarıyla soğancıda bile kestane şekeri satılıyor. Bunlar uygun değil, kalitesiz ürünler. Biz tüketicilerimizi ‘o şekilde sağlıksız olan kestane şekerlerini lütfen almayın’ diye sürekli uyarıyoruz. Çünkü fiyat değil kalite akılda kalır. Bu lezzetimizi de biz kalitemizi her geçen gün yükselterek, hijyene, ürünlerin kalitesine yansıtarak tüketicilerde beğeni sağlıyoruz.” diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.