Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir Büyükşehir bütçesinin 2,5 milyar liralık bölümü yatırıma

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 mali yılı performans programı ve 2015-2017 mali yılları bütçesi onaylandı. Bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 3 milyar 892 milyon lira olan bütçeden en büyük payı ulaşım projeleri alacak. Performans...

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2014 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2014 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İzmir Büyükşehir bütçesinin 2,5 milyar liralık bölümü yatırıma
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 mali yılı performans programı ve 2015-2017 mali yılları bütçesi onaylandı. Bir önceki yıla göre yüzde 30 artarak 3 milyar 892 milyon lira olan bütçeden en büyük payı ulaşım projeleri alacak. Performans programında yer alan 251 proje içinse toplam 2,5 milyar lliralık yatırım yapılacak. 2015’te İzmir’i sayıları artan yeni gemiler, yeni metro ve tramvay projeleri bekliyor.

Büyükşehir bütçesinden bütün sektörler içinde yüzde 20’lik payla en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor. 2015 yılında yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 135 milyon TL, tramvay hatları için 89 milyon TL, hafif raylı sistem projesi araç alımı için 82 milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 25 milyon TL harcama öngörülürken Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı, Evka3-Bornova Merkez metro hattı ve Gaziemir’deki yeni fuar kompleksine ulaşım sağlayacak monoray sistemi için de toplam 33 milyon TL bütçe belirlendi.
Şehiriçi trafiğini rahatlatacak diğer önemli projeler olan otoparkların yapımı ve akıllı trafik sistemi içinse 21’er milyon TL kaynak ayrıldı. Ulaşım sektörü için ayrılan toplam bütçe, 480 milyon TL olarak öngörüldü.

İzmir Büyükşehir sınırlarına dokuz yeni ilçenin bağlanması sebebiyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde şehrin altyapısı toplam faaliyet bütçesinin yüzde 16’sını alarak, ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 405 milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını, 220 milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Karayolu alt ve üst geçitlerine 65,8 milyon TL kaynak ayrılırken yeni imar yollarının yapımı için 12 milyon TL bütçe öngörüldü. 260 milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe, katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni şehir ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 120 milyon TL ayrılırken atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 38,5 milyon TL kaynak ayrıldı.

KAMULAŞTIRMAYA 117 MİLYON LİRA

217 milyon TL kaynağın ayrıldığı şehir koruma ve planlama sektöründe en büyük payı, 117 milyon TL kaynak ile her yıl olduğu gibi kamulaştırma faaliyetleri aldı. Kamulaştırma faaliyetlerini, 34 milyon liralık kaynak ile tarihi çevrenin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ve 32 milyon TL ile Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında süren şehir dönüşümü faaliyetleri izledi. İzmir’in çehresini değiştirecek olan kıyı tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 14,5 milyon TL olarak öngörüldü. Sosyal desteklere ise 258 milyon TL kaynak ayrıldı. Bu sektörde 35’er milyon TL ile Buca’da yapımı devam eden Sosyal Yaşam Kampüsü ve "Süt Kuzusu" projesi öne çıkıyor. Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 53 milyon TL.

İzmirlilerin merakla beklediği opera binası için ilk adım bu yıl atılıyor. Bina, 100 milyon TL kaynağa sahip sektörde, 49 proje ve faaliyet içinde 20 milyon TL ile en büyük kaynağa sahip. İzmir’i yerelde kalkındırma odaklı projelerin yer aldığı bu sektörde en büyük pay, 80 milyon TL bütçe ile "Fuarizmir" adı verilen Gaziemir’deki yeni fuar kompleksinin. Üreticiyi desteklemeye yönelik faaliyetlerin, İzmir’i bir tasarım şehri yapma yolunda ilerletecek projelerin, teleferik yenileme çalışmalarının ve İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. etap projesinin yer aldığı bu sektöre ayrılan kaynak ise 98,7 milyon TL. Toplam 305 milyon TL kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay, 100 milyon TL bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesi olarak ortaya çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinde ilçe belediyeleriyle yapılacak ortak projeler için 50 milyon TL ayrılırken şehiriçi ulaşımın belkemiği ESHOT’a, 240 milyon TL yardım öngörüldü.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.