Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSU, sanayiye ilk geri kazanım suyunu verdi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği atıksu arıtma tesislerinden arıtılan atık suların sanayi kuruluşları ile yeşil alanlarda kullanılması için yaptığı Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım...

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2014 09:49
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2014 09:49
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İSU, sanayiye ilk geri kazanım suyunu verdi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, işlettiği atıksu arıtma tesislerinden arıtılan atık suların sanayi kuruluşları ile yeşil alanlarda kullanılması için yaptığı Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Suyu Projesi'nden sanayi kuruluşlarına ilk suyu vermeye başladı.

Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, "İzmit Plajyolu ve Körfez Geri Kazanım Suyu Projelerinin de kısa bir süre içinde devreye alınması ile günlük 60 bin m3 gibi önemli miktarda su tasarrufu sağlayacağız." dedi.

GEBZE, KANDIRA VE CEBECİ'DE UYGULAMA

Bölgede iki yıldır yaşanan kuraklıktan dolayı bir dizi önlem alan İSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinde arıtılan çıkış sularını değerlendirmek için Geri Kazanım Suyu Projesi geliştirdi. Tesislerin çıkış sularının ultraviyole ışınları ile ikinci bir arıtmadan geçirilmesini sağlayan UV sistemi, Gebze, Kandıra ve Cebeci atıksu arıtma tesislerinde uygulanarak yeşil alanlar ile park ve bahçelerin sulanmasında kullanıldı.

SANAYİYE İLK SU

Kurum, Başiskele Kullar, İzmit Plajyolu ve Körfez atıksu arıtma kesislerinin çıkış sularının sanayi tesisleri ile yeşil alanlarda kullanılması için de hazırladığı 3 ayrı projenin inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Üç ay gibi kısa sürede 4.9 milyon TL yatırım ile Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’nde geri kazanım suyu sistemi kuran İSU, bölgedeki sanayi kuruluşlarına geri kazanım suyu vermeye başladı. Tesisten elde edilecek günlük 10 bin m3 geri kazanım suyu bölgede faaliyet gösteren sanayi kuruluşları ile park ve bahçelere veriliyor.

PLAJYOLU VE KÖRFEZ YAKINDA

İnşaatı süren Plajyolu Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Suyu Projesi ise kısa bir süre içinde tamamlanacak. Geri kazanım suyu ünitesi ile yeni hatlar için 3.9 milyon TL yatırım yapıldı. Tesisten elde edilecek günlük 10 bin m3/gün geri kazanım suyu ile bölgedeki sanayi kuruluşları ile Sekapark’ın sulanmasında kullanılacak. Günlük 40 bin m3 su elde edilerek sanayi devi TÜPRAŞ’ın proses su ihtiyacını karşılayacak Körfez Atıksu Arıtma Tesisi Geri Kazanım Projesi'nin inşaatı ise büyük bir hızla sürüyor.

GENEL MÜDÜR BAYRAM: PROJE TÜRKİYE’DE İLK

Atıksu arıtma sularının geri kazandırılmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Genel Müdür İlhan Bayram, "Geri kazanım suyu, arıtma tesislerinde arıtılan evsel atık suların yeni yaptığımız ikinci bir tesiste ultraviyole ışınları ile arıtılmasıyla elde edilmektedir. Gebze, Kandıra ve Cebeci’de uyguladığımız sistemi İzmit Plajyolu, Başiskele Kullar ve Körfez Atıksu Arıtma Tesisleri’nde de kuruyoruz. Kullar’da tamamladığımız sistemden bölgedeki sanayi kuruluşları ile park ve bahçelere ilk suyu vermeye başladık. Üç tesisten toplam 60 bin m3/gün elde edeceğiz. Böylelikle arıtma tesislerinde arıtılan suların denize deşarj edilmesinin önüne geçerek kaliteli içme suyunun sanayi kuruluşları ile yeşil alanların sulanmasında kullanmasının önüne geçmiş olacağız." dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.