Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İşten çıkarmalara tepki için madenden çıkmayan işçilere eşlerinden destek

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde HEMA Kömür İşletmesi'nde 60 kişinin işten çıkarılacağının duyurulmasının ardında, sabah vardiyası için işe gelen madenciler, işten çıkarmalara tepki olarak -300 kodunda kendilerini ocağa...

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2014 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2014 18:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İşten çıkarmalara tepki için madenden çıkmayan işçilere eşlerinden destek
Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesinde HEMA Kömür İşletmesi'nde 60 kişinin işten çıkarılacağının duyurulmasının ardında, sabah vardiyası için işe gelen madenciler, işten çıkarmalara tepki olarak -300 kodunda kendilerini ocağa kilitledi. Akşam vardiyasına gelenlerinde maden inmesi ile birlikte ocaktaki işçi sayısı 600'e ulaştı. Madencilerin ocakta eyleme devam ederken, madenci eşleri ve yakınları da maden ocağının giriş kapısında eyleme destek vermek için toplandı.

MADENCİ EŞLERİ, CHP İL BAŞKANININ ARACININ ÖNÜNÜ KESTİLER

Eylem yapan işçilerle görüşmek amacıyla maden işletmesine gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Harun Akın'ın aracının önü işletmeden çıkarken madenci eşleri tarafından kesildi. Araçtan inerek işçi eşleri ile görüşen CHP İl Başkanı Harun Akın, sorunun çözümü için geldiklerini ve bu ziyaretlerinden sonra çözüm üretmek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Madenci eşlerine evlerine gitme tavsiyesinde bulunan Harun Akın'a madenci eşlerinden "Eşlerimiz buradan çıkmadığı sürece bizlerde bir yere gitmiyoruz" diyerek cevap verdi.

Eylem yapan madencilerden Oktay Demir'in eşi Gülcan Demir, eşlerinin başlattığı eyleme destek vermek için toplandıklarını, gerekirse kendilerini kilitleyeceklerini, ekmeklerine sahip çıkmak için geldiklerini söyledi.

"BİR İŞÇİ İLE BU KADAR OYNANMAZ"

Madencilerden Mehmet Ali Acar'ın eşi Yıldız Acar, eşinin işten çıkarılması ile birlikte çok zor bir duruma düşeceklerini ve ekmek bulamayacaklarını kaydetti. Acar konuşmasında "Biz bu saatten sonra nerede iş ve ekmek bulacağız. Biz buraya güvendik, kredi çektik, kirada oturanlar var. Çocuk okutanlar var. Yazık günah değil mi? Bir işçi ile bu kadar da oynanmaz. Maden işçiler bu kadar mı değersiz? " dedi.

"AKŞAM SICAK PİŞEN ÇORBA MİDEMİZE SICAK"

Halil Kartal isimli madencinin eşi, 3 çocuk annesi Dilber Kartal da "Akşam pişirdiğimiz sıcak çorba midemize eşimizin yüzü gülmediği için sıcak inmiyor. Benim aklımın ve mantığımın almadığı şey, bu madenci ölümlerinden sonra çıkıyorlar, baş sağlığı diliyorlar. Allah razı olsun. Ama, bizim eşlerimiz her gün ölüyor. Buna kim ne diyecek?" diye konuştu.

KENDİSİ AK SARAYDA BİZLER KİRADA OTURUYORUZ

Madenci eşlerinden ve ailelerinden Soma faciası sonrasında çıkarılan torba yasa kanununa da tepki yağdı. Madenci Coşkun Yılmaz'ın annesi Nazlı Yılmaz, kendilerinin bin liraya kanaat getirdiklerini ve o para ile geçinmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Anne Nazlı Yılmaz, "Kendileri için saray yapılıyor, köşk yapılıyor. Ben kirada, oğlum kirada. Aldığı 800 milyon maaş, Onu da bize çok görüyorlar. Benim burada kurulu bir düzenim var. Ben çocuğumu göndereyim de nereye göndereyim? Bunu yapmasınlar etmesinler. Ben altı aydan bu yana yemek mi yiyorum, hava da mı geziyorum, karada mı geziyorum, hasta mıyım?

Madenden atılan bir işçi ise 2 çocuğunun olduğunu ve kendisinin şimdi ne yapacağını bilemediğini söyleyerek gözyaşlarına boğuldu. Madenci eşlerinin maden ocağı girişindeki bekleyişleri devam ediyor.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.