Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'İstanbul’un Fethi dünya tarihine altın harflerle yazılmıştır'

Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı ve Cihan Sendikaları Konfederasyonu (Cihan-Sen) Kayseri İl Temsilcisi Ayhan Kaya, İstanbul’un fethinin coşkusunun asırlar geçse bile bugünde yaşanmaya devam ettiğini belirterek, “İstanbul’un...

Haber Giriş Tarihi: 28.05.2015 10:02
Haber Güncellenme Tarihi: 28.05.2015 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
'İstanbul’un Fethi dünya tarihine altın harflerle yazılmıştır'
Aktif Eğitimciler Sendikası Kayseri Şubesi Başkanı ve Cihan Sendikaları Konfederasyonu (Cihan-Sen) Kayseri İl Temsilcisi Ayhan Kaya, İstanbul’un fethinin coşkusunun asırlar geçse bile bugünde yaşanmaya devam ettiğini belirterek, “İstanbul’un Fethi dünya tarihine altın harflerle yazılmıştır.” dedi.

Sendika Başkanı Ayhan Kaya, İstanbul’un Fethi’nin 562. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı kutlama mesajı yayınladı. “Türk ve Dünya tarihinde çağ açan ve çağ kapatan dönüm noktası olan İstanbul’un fethinin 562. yılını gururla ve iftiharla kutluyoruz” diyen Kaya, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Tarihimizde bazı zamanlar ve bazı olaylar vardır ki, hayatî bir öneme haizdirler. Aynı zamanda bu olaylar, tarihimizin de dönüm noktasını teşkil ederler. İşte İstanbul’un fethi de bu olaylardan birisi, belki de en önemlisidir. Fetihe sadece bir beldeyi silahla ele geçirmek manası verip onu maddi olarak algılamak, manevî yönünü görmeye engeldir. Zira, Fatih ile Akşemseddin arasındaki münasebeti sağlıklı kavrayamayanların, ne Fatih’i ne de fethi gerçek veçhesiyle anlamaları mümkün değildir. İstanbul’un Fethi bir azmin, inanmışlığın simgesidir. Bu fetih inanmış bir kumandanın ve onun inanmış askerlerinin karşısında hiçbir engelin dayanamayacağını göstermiştir. Kuşatma esnasında Bizans’ın anlaşma karşılığında vergi vermeyi kabul edeceğini bildiren elçilere Fatih’in: 'Buradan gitmekliğim mümkün değildir. Ya ben Bizans’ı alırım. Ya da Bizans beni.' ifadesindeki azim ve kararlılığın anlam bulduğu yerdir fetih. Aynı şekilde bu fetih, inancın emrindeki teknolojinin kana, gözyaşına ve katliama sebep değil, bilakis insanlığın hayrına vesile olacağının da bir göstergesi olmuştur. Fetih bize, teknolojinin kısıtlı imkanlarıyla neler başarıldığını ve başarılacağını da öğretir.”

Tarihin her daim misliyle tekerrür ettiği gerçeğini unutmayarak şanlı tarihimizde yaşananlardan dersler alınması gerektiğini aktaran Kaya, “Böylece ecdadımızın izini takip etmeliyiz. Bu toprakları vatan yapan Aziz Ecdadımızdan devraldığımız mirasın, omuzlarımıza yüklediği görev elbette ağırdır. Ancak bu kutlu vazifeyi yerine getirmek için ihtiyacımız olan cesaret ve ilham şanlı tarihimizde fazlasıyla mevcuttur. Bugün özellikle de gençlerimize, tarihimizi ve değerlerimizi anlatabildiğimiz ve bunun şuurunu verebildiğimiz ölçüde geleceğe ümitle bakabiliriz. Yoksa tarihi masal olarak okuyup anlatmaya devam ederiz” ifadelerine yer verdi.

Ayhan Kaya, açıklamasında, “Nasıl değerlendirirsek değerlendirelim, İstanbul’un fethi; dünya tarihine altın harflerle yazılmış emsali bulunmaz bir kahramanlık destanı ve Türklerin en büyük zaferlerinden biridir. Türk tarihinde ve cihan tarihinde önemli bir dönüm noktası meydana getiren fethi gerçekleştiren Fatih’i ve onun askerlerini rahmet ve minnetle anıyoruz.” dedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.