Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnegöl, İNSİAD ile Etiyopya pazarında

İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) üyesi iş adamları Afrika’nın yükselen yıldızı, Afrika Birliği’nin merkezi Etiyopya pazarına girdi. Mobilya, inşaat, tekstil ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların katıldığı...

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2014 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2014 09:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) üyesi iş adamları Afrika’nın yükselen yıldızı, Afrika Birliği’nin merkezi Etiyopya pazarına girdi.

Mobilya, inşaat, tekstil ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren firmaların katıldığı Etiyopya-Türkiye İş Forumu başkent Addis Ababa’da gerçekleşti. Türk iş adamları heyetini konutunda ağırlayan Etiyopya Dışişleri Bakanı Dawano Kedir, "Türk müteşebbisleri ülkemizde görmek bizleri mutlu ediyor. TUSKON aracılığıyla ticaret yaptığımız Türk firmalarından memnunuz. Çünkü hep sözünüzde durdunuz, bizi yanıltmadınız. Sizlere tavsiyem odur ki ülkemizde kendi organize sanayi bölgenizi kurunuz. Biz devlet olarak Türk iş adamlarının yanındayız. Ülkelerimizin birlikte kalkınması ortak hedefimizdir." dedi. Heyette yer alan Kütahya'nın Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk ile İNSİAD Başkanı Ahmet Akıskalı Türkiye’ye özgü ürünlerden seçtikleri hediyeleri Bakan Dawano Kedir’e takdim etti. Bakan Dawano Kedir ise heyette yer alan tüm iş adamlarına hediyeler verdi.

Addis Ababa Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir araya gelen Türk ve Etiyopyalı iş adamları önemli görüşmelere imza attı. Ticari satışların yanı sıra ortaklık anlaşmalarının da yapıldığı forumda Türk iş adamları Afrika pazarını yakından görme imkânı buldu. Etiyopya Ticaret Odası Genel Sekreteri Gashaw Debebe forumun açılışında yaptığı konuşmada Etiyopya’nın Afrika pazarının kalbi ve önemli ticaret merkezi olduğunu, bu programlar sayesinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha iyi seviyelere geleceğine inandığını söyledi. Afrika’nın sömürge görmeyen tek ülkesinin Etiyopya olduğuna dikkati çeken Debebe, ülke yönetiminin sunduğu ticari fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini anlattı.

TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi ve İNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı ise İNSİAD’ın özelde İnegöl’ün genelde ise Türkiye ekonomisinin gelişiminde ve yeni pazarlara açılmasında önemli bir misyon üstlendiğini dile getirdi. İNSİAD’ın düzenlediği her faaliyetin İnegöl’deki firmalar için yeni bir ihracat ve fırsat kapısı oluşturduğuna dikkati çeken Akıskalı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Daha önceki faaliyetlerimizde Rusya, Mısır, Cezayir, Hindistan ve diğer önemli ticaret merkezlerinde önemli toplantılar yaptık. Bugün Ortadoğu’da yaşanan kaos ortamı Türkiye ihracatının bu merkezlere kaymasına yol açtı. TUSKON ile istişare ederek belirlediğimiz bu hedefler doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin ne derece önemli olduğunu zamanla hep birlikte görmüş olduk. Ortak aklın değerini bir kere daha yaşayarak anladık. Önümüzdeki dönemde de çok önemli yurtdışı iş forumu ve gezi programlarımız olacak. Bizi burada ağırlayan, yakın ilgi ve alakasını esirgemeyen Etiyopya’nın değerli devlet adamlarına, Ticaret Odası Başkanı ve Yönetim Kurulu’na burada büyük bir özveriyle görev yapan TUSKON temsilcisi arkadaşlarıma değerli gayretleri ve katkıları için teşekkür ediyorum. Programın her iki ülke için hayırlı olmasını diliyorum."

Türk iş adamları heyeti Türkiye’nin Etiyopya’daki ilk ve öncü yatırımı olan uluslar arası Necaşi Koleji başta olmak üzere, enerji, mobilya ve tekstil alanında yatırımlarını yerinde inceledi.

Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, geziyi şu sözlerle değerlendirdi: "TUSKON’un Afrika’da önemli hizmetler yaptığını duymuştum. Burada devlet erkânının gösterdiği yakın ilgi ve güvene şahit oldum, ülkem adına gurur duydum. Bu güveni kazanabilmek kolay değil elbette. Çok çalışmak ve büyük fedakârlıklar gerektiriyor. Türkiye aşkı ve sevdasından başka hiçbir güç sizi bu gurbet elde tutamaz. Tebrik ve teşekkür ediyorum."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.