Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İkinci el her üç araçtan birinin takometresiyle oynanıyor

Almanya’da satılan ikinci el araçların üçte birinin takometresi ile oynanıyor. Otomobil kulübü ADAC’ın araştırmasına göre sürücüler bu şekilde yılda altı milyar Euro zarara uğruyor. ADAC, sürücüyü korumayan otomobil şirketlerini...

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2013 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2013 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Almanya’da satılan ikinci el araçların üçte birinin takometresi ile oynanıyor. Otomobil kulübü ADAC’ın araştırmasına göre sürücüler bu şekilde yılda altı milyar Euro zarara uğruyor. ADAC, sürücüyü korumayan otomobil şirketlerini ve siyasileri harekete geçmeye çağırdı.

Araçların takometrelerinde yapılan oynamalar sebebiyle çok sayıda sürücü ciddi oranda mağduriyet yaşıyor. Münih’teki merkezinde basın toplantısı düzenleyen otomobil kulübü ADAC, otomobil üreticisi firmaların araçların takometrelerinin maniple edilmesine karşı yeterince korumadığını duyurdu. ADAC bu sonuca Magdeburg Üniversitesi ile yaptığı araştırma sonucunda vardı.

Araştırmalarda Audi Q7, Mercedes E ve VW Passat model araçların takometreleri mercek altına alındı. Araştırmadan çıkan sonuçları değerlendiren ADAC yetkilileri, otomobil şirketlerinin son teknoloji ürünü güvenlik sistemlerini kullanmaktan kaçındıkları uyarısında bulundu. Yetkililer, bu durumdan özellikle dar gelirli araç sahiplerinin olumsuz yönde etkilendiğine dikkat çekti.

Basın toplantısında konuşan ADAC Teknik Bölümü Başkan Yardımcısı Thomas Burkhardt, üretilen yeni cihazlar sayesinde günümüzde araçların takometrelerindeki kilometre rakamlarının 30 saniye gibi çok kısa zamanda kolayca düşürülebildiğini belirterek, bu şekilde düşük kilometreli araçların olduğundan daha yüksek fiyatla satıldığını kaydetti.

Dolandırıcıların maniple cihazlarına rahat bir şekilde erişip araçlar üzerinde maniple işlemi yapabildiğine değinen Burkhart, buna karşın araç üreticilerinin ise pek az şey yaptığını ileri sürdü. Bu şirketlerin tüketicileri daha fazla korumalarının mümkün olduğunu açıklayan Burkhardt, elektronik takometrelerde kullanılan yazılım fonksiyonlarının yeterince korunmadığını açıkladı. ADAC olarak tüketicileri koruduklarını anlatan Başkan Yardımcısı Burkhardt, otomobil üreticilerini bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

Yıllardır bu konuda mücadele verdiklerini belirten ADAC Landsberg am Lech Teknik Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Reinhard Kolke, maniple cihazlarının internette 130 Euro gibi düşük fiyatlarla satıldığına dikkat çekti. Kolke, özellikle 1999 yılından sonraki araçlarda maniple işlemlerinin daha sık yapıldığını açıkladı.

Takometre dolandırıcılığının hukuki boyutuna değinen ADAC Hukuk Merkezi Yöneticisi Ulrich May ise, yoğun çabalar neticesinde 2005 yılından beri takometrelerde yapılan oynamaların suç sayıldığını, buna rağmen istedikleri başarıyı elde edemediklerini anlattı. Münih Polis Teşkilatı verilerine göre ikinci el satılan araçların üçte birinin takometresiyle oynadığını belirten May, Münih’in en güvenli kent olduğundan hareketle Almanya genelinde durumun farklı olmayacağını ima etti. May, maniple cihazlarının yasak olmamasının dolandırıcıların işini kolaylaştırdığını söyleyerek yetkililerden kararlı adım atmasını talep etti.

Manüpile edilmiş takometreli aracın gerçek kilometresini bulmak mümkün değil. Otomobil üreticileri ise bunu engellemek için bazı araçların takometrelerine SHE veya HSM gibi güvenlik sistemlerinin taktıklarını, ancak aktif hale getirmediklerini açıkladı. Almanya’da her yıl üç milyon yeni araç satıldığını hatırlatan ADAC ise araçları daha iyi korumak için 3 milyon Euro’luk yatırım yapılması gerektiğini duyurdu. ADAC’ın hesaplarına göre takometresi oynanmış aracı alan bir sürücü ortalama 3 bin Euro zarar ediyor. Kilometre’ye bağlı olarak yapılacak bakımların eksik kalması durumunda ortaya çıkan hasarların maliyeti ise 10 bin Euro olarak hesaplanıyor.

BMW ise ADAC’ın geçen yıl BMW’ye ‘Sarı Melek’ ödülü verdiğini ve BMW araçlarının takometrelerinin manipülasyona karşı güvenli olduğu raporu verdiğini belirtti. Audi de takometre maniple konusunun firmalar üstü bir konu olduğunu ve bu konuda Otomobil Endüstri Birliği (VDA) derneğinden görüş alınmasını istedi.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.