Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İhracatta deveci armudu son umut

Bursa Gürsu Ziraat Odası Baş Mühendisi Ali Şen, Türkiye'nin yıllık armut üretiminin 350 bin ton civarında olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 100 bin tonunun ise Uludağ ve Katırlı dağları arasında yer alan Gürsu bölgesinde üretildiğini...

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2014 17:23
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2014 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
İhracatta deveci armudu son umut
Bursa Gürsu Ziraat Odası Baş Mühendisi Ali Şen, Türkiye'nin yıllık armut üretiminin 350 bin ton civarında olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 100 bin tonunun ise Uludağ ve Katırlı dağları arasında yer alan Gürsu bölgesinde üretildiğini belirtti.

Armut üretiminin özellikle ihracata yönelik ‘Santa Maria’ ve ‘Deveci’ armudunda yoğunlaştığını anlatan Ali Şen, ancak bu yıl çevre şartlarının felaketlere dönüşmesinden dolayı çiftçinin zor duruma düştüğünü açıkladı. Rekoltenin de bu yıl düştüğünü açıklayan Şen, depolardaki ürünün büyük bölümünün ekonomik değeri yüksek Deveci armudu olduğuna dikkati çekti. Şen, şöyle devam etti: "Şu anda 10 bin ton desek ürünümüze biz '12 bin ton' diyoruz. Ama temizlendiği zaman 1-2 bin tonu çöp olmuştur mutlaka. Çünkü her geçen gün çürük fazlalaşıyor. 10 bin ton ürün var dediğimiz zaman, bir tırda 20 ton olursa, 500 tırlık bir kapasite var."

Deveci armudunun daha çok damak tadından dolayı Arap ülkelerine gittiğini ifade eden Gürsu Ziraat Odası Baş Mühendisi Ali Şen, "İhracata Suriye krizi çok büyük bir darbe vurdu. 2012 ürünü olan, ihracatına da 2014 aralığının son gününde Devecide şu anda hiç ihracat yok." dedi.

Ayrıca kilogram başına alınan vergiden dolayı da girdi maliyetlerinin de çok yükseldiğinden yakınan Ali Şen, oda olarak çiftçinin sorunlarına duyarlı davrandıklarını ancak pazarlama alanında müstakil bir şirket kurularak tek elden kaynak oluşturulmasının önemine dikkat çekti.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.