Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her sağlam birey, bir engelli adayı

İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, her sağlam bireyin bir engelli adayı olduğunu belirterek, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10`u yani 650 milyon kişi, Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u yani 8,5 milyon kişi engellidir. Erkeklerde bu...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 12:34
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 12:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Her sağlam birey, bir engelli adayı
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, her sağlam bireyin bir engelli adayı olduğunu belirterek, “Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10`u yani 650 milyon kişi, Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u yani 8,5 milyon kişi engellidir. Erkeklerde bu oran 11.10, kadınlarda yüzde 13.45`tir.” dedi.

Samsun'un Bafra İlçe Sağlık Müdürü Dr. Aytaç Akın, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, engellilerin ve ailelerinin bilinçlendirilmesine yönelik bilgi paylaşımı için gerekli imkânların kurumlarca sağlanmaya çalışıldığını bildirdi. “Etkin tıbbi bakım hizmetinin devlet tarafından güvence altına alınması sağlanmış olup engellilerin kendi kendine yeterli ve işlevsel bireyler haline gelebilmesi konusunda oldukça iyi düzeylere ulaşılmıştır.” diyen Dr. Aytaç Akın, açıklamasında şunları dile getirdi: “Sağlık, rehabilitasyon, eğitim ve istihdam konularında engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasının sağlanmaya çalışılıyor. Engelli kişilerin sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile gerçekleştirilmesi noktasında sağlık çalışanlarımızın da önemli görevler üstlendikleri görülmektedir. Koruyucu önlemler konusunda ailelerin bilgilendirilmesi, yeni doğan çocukların gelişiminin incelenmesi, genetik ve psikolojik danışmanlık hizmeti verilmesi sağlık çalışanlarımızın verdiği önemli hizmetlerden bazılarıdır. Engelli vatandaşlarımızın karşılaştıkları sağlık sorunlarını çözmek için sağlık kurumları olarak elimizden gelen tüm gayreti göstermekteyiz.”

Bütün koruma önlemleri ve tedbirlere rağmen oluşan engel varsa bu engelleri hep birlikte aşacaklarını kaydeden Dr. Akın, her sağlam bireyin bir engelli adayı olduğunu dile getirerek, engelliliğe yol açan faktörleri şöyle sıraladı:
"Doğuştan engellilik ve genetik hastalıklar (akraba evlilikleri, kalıtsal hastalıklar, Rh uyuşmazlığı). Annenin sahip olduğu kronik hastalıklar (diabet, hipertansiyon, epilepsi, kalp hastalıkları). Gebelikte geçirilen enfeksiyon hastalıklar (kızamıkçık, toksoplazma, Hepatit B, suçiçeği, cinsel yolla bulaşan hastalıklar). Annenin yaşı. Annenin hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlar (doktor kontrolünde kullanılmayan ilaçlar, tehlikeli kimyasal maddeler sonucu annenin zehirlenmesi, röntgen ışınlarına maruz kalma, annenin kötü ve yetersiz beslenmesi, stres). Doğum esnasında karşılaşılan sorunlar (uzun süren doğum süreci sonucu bebeğin oksijensiz kalması, doğum esnasındaki yanlış uygulamalar, erken veya geç doğum). Doğum sonrasında karşılaşılan sorunlar (bebekte yüksek ateş ve havale görülmesi, kafa travmaları, kazalar).
Uzun süren sarılık, zehirlenmeler, aşırı derecede antibiyotik veya diğer ilaçların kullanılması. Doğum sonrası dönemde engellilik nedenleri (yenidoğan döneminde rastlanılan metabolik sorunlar, psikososyal örselenmeler, iş kazaları ve meslek hastalıkları, ev kazaları, trafik kazaları, çevresel faktörler, yaşlılık, doğal afetler)."
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.